Australian poliisi osallisena elokuvapiratismissa

Ilkka Ketola
7. huhtikuuta, 2008 17:34

The Australian -lehti kertoo, että Etelä-Australian poliisi jäi hiljattain kiinni laajamittaisesta elokuvapiratismista, jossa satojen poliisien tietokoneiden kovalevyiltä löytyi kopioituja elokuvia. Kiinnijääneitä lainvalvojia ei kuitenkaan tulla vaatimaan tilille kolttosistaan sillä perusteella, että mukana on ollut niin suuri joukko poliiseja.
Laiton tiedostojenjako havaittiin poliisin IT-osaston sisäisen auditoinnin yhteydessä. Poliisin sisäisessä sähköpostissa todetaan, että auditointi oli paljastanut joukon tapauksia, joissa kaupallisia DVD-elokuvia oli kopioitu koneiden kovalevyille ja mahdollisesti poltettu tyhjille DVD-levyille. Toiminnan todettiin olevan mahdollisesti tekijänoikeussäädöksiä rikkovaa ja poliisin laitteiden väärinkäyttöä.
Toisen australialaisen lehden, The Advertiserin, mukaan rikostutkintaa tapauksessa ei kuitenkaan tulla aloittamaan, sillä osallisena on liian suuri joukko poliiseja. Sen sijaan laadittiin suositus, jossa kehotetaan muistuttamaan lain kirjaimen unohtaneita vikavallan edustajia poliisin toimintaperiaatteista ja välineiden oikeista käyttötarkoituksista, jottei vastaavaa enää tapahtuisi jatkossa.
Australialainen antipiratismiorganisaatio AFACT (The Australian Federation Against Copyright Theft) ihmettelee päätöstä päästää poliisit pälkähästä. Yleensä poliisien kanssa tiivistä yhteistyötä tekevä järjestö aikookin vaatia kirjallista selitystä asialle.
Australian lain mukaan elokuvien piratisoinnista voi koitua huomattavan ankara rangaistus. Yksityishenkilö voi saada jokaisesta yksittäisestä rikkeestä korkeintaan reilun 35 000 euron sakot ja organisaatio vajaan 180 tuhannen euron sakot. Lisäksi piraattia uhkaa maksimissaan viiden vuoden vankeusrangaistus.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.