Nokialta uusi malli N810-tabletista WiMAX-tuella

Kaarlo Räihä
2. huhtikuuta, 2008 15:33

Eilen käyntiin pyörähtäneillä CTIA Wireless 2008 -messuilla on esitelty jälleen sekä uusia tuotteita että vanhojen tuotteiden päivityksiä, joista jälkimmäisiä edustaa Nokian N810 WiMAX Edition -tabletti.
Kuten laitteen nimestä voi päätellä, on kyseessä tuttu ja turvallinen N810-kämmenlaite, johon on lisätty tuki langattomille WiMAX-verkoille. WiMAX-tuen myötä laitteen paino on kasvanut 3 grammaa (paino 229 grammaa) ja paksuutta on tullut lisää 2 millimetriä (paksuus 16 millimetriä) N810-malliin verrattuna. Muuten laite on käytännössä identtinen N810-mallin kanssa, mutta saatavuuden osalta näyttää siltä, että laitetta tullaan myymään ainoastaan Yhdysvalloissa niillä alueilla, joista löytyy operaattoreiden WiMAX-verkkoja.
WiMAX-verkkojen suurin hyöty esim. WLAN-verkkoihin verrattuna on pidempi kantomatka, jonka myötä yksi WiMAX-tukiasema voi palvella laitteitta luotettavasti jopa viiden kilometrin säteellä ja parhaassa tapauksessa WiMAX-verkon käyttö onnistuu jopa 20 kilometrin päässä tukiasemasta, jos tukiasemaan on suora näkyvyys laitteesta. WiMAX-tuki asettaa kuitenkin omat rajoituksensa akun kestolle ja WiMAXin kanssa N810-laitteen akun luvataan kestävän surffausta noin 3 tuntia, kun WLAN-verkkoa käyttäessä vastaavaksi ajaksi annetaan 4 tuntia. WiMAX-verkon tiedonsiirtonopeudet vaihtelevat normaalisti 2-4 Mbps välillä, mutta optimaalisissa olosuhteissa myös 10 Mbps nopeudet ovat mahdollisia.
WiMAX-tuen avulla laitteella on helpompi tehdä esim. VoIP-puheluita ja laitteessa olevan kameran avulla myös videopuhelut ovat mahdollisia. Laitteesta löytyy tuttuun tyyliin myös GPS-paikannin, jopa 8 gigatavun muistikortteja tukeva muistikortinlukija, 4,13-tuuman WVGA-näyttö (resoluutio 800x480 pikseliä), Bluetooth 2.0 -tuki ja USB-portti tiedonsiirtoa varten.
Laitteen käyttämästä maemo Linux OS2008 -käyttöjärjestelmä julkaistaan samalla uusi versio, jonka N810- ja N800-laitteiden omistajat voivat ladata ilmaiseksi, kunhan N810 WiMAX Edition tulee myyntiin tämän vuoden toisen neljänneksen aikana. Tärkein uudistus uudessa käyttöjärjestelmässä on Seamless Software Update -ominaisuus, jonka avulla käyttöjärjestelmän ja sen ohjelmien asentaminen ja päivitys pitäisi olla huomattavasti helpompaa ja manuaalisten asennusten pitäisi jäädä unholaan.


Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.