Koulupojan YouTube-tuomio säilyi ennallaan hovissa

Ilkka Ketola
1. huhtikuuta, 2008 17:21

Itä-Suomen hovioikeus säilytti ennallaan Nurmeksen käräjäoikeuden elokuisen tuomion, jonka 16-vuotias koulupoika sai laitettuaan opettajaa loukanneen videon YouTubeen. Yläasteelaisen pojan YouTubeen laittamassa videossa kuvataan koulun vappujuhlassa esiintynyttä naisopettajaa, ja kuvan päälle on lisätty englanninkielinen teksti, jossa videolla kerrottiin esiintyvän henkilön olevan hullu.
Tuomion rikosnimikkeenä on nuorena henkilönä tehty kunnianloukkaus. Teon hetkellä 15-vuotias poika joutuu maksamaan päiväsakkoa 90 euron edestä ja lisäksi naisopettajalle korvausta tilapäisestä haitasta ja kärsimyksestä yhteensä 800 euroa.
YouTubesta video löytyi nimellä Karaoke of the mental hospital (Mielisairaalan karaoke). Video ehdittiin katsoa reilut 600 kertaa ennen kuin poika poisti videon palvelusta.
Käräjäoikeuden mukaan kyseessä oli valheellinen tieto tai ainakin vihjaus, joka aiheutti opettajalle vahinkoa tai kärsimystä. Oikeuden mielestä pojan täytyi ikänsä puolesta jo ymmärtää, että hänen tekonsa on ollut omiaan aiheuttamaan opettajalle vahinkoa tai kärsimystä tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa varsinkin kouluyhteisössä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.