Olympiakomitea painostaa Kiinaa luopumaan nettisensuurista

Ilkka Ketola
1. huhtikuuta, 2008 18:32

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) painostaa tämän vuoden kesäolympialaisia isännöivää Pekingiä sallimaan avoimen Internetin käytön kisojen ajan. Kiinassa netin sensuuri on arkipäivää, mutta kisojen isäntäkaupunki on allekirjoittanut suostumuksen, joka takaa liki 30 000:lle median edustajalle mahdollisuuden raportoida vapaasti kisatapahtumista koko kisojen ajan.
KOK:n varapuheenjohtaja Kevin Gosper kertoo lehdistölle keskustelleensa isäntäkaupungin edustajien kanssa asiasta viimeksi tänä aamuna. Viime viikkoina kritiikkiä on sadellut Kiinan suuntaan Tiibetin kärjistyneen tilanteen lisättyä nettisensuuria, mutta Gosper huomauttaa etteivät kisat ole vielä alkaneet.
Gosperin huolena on, ettei lehdistö pysty Pekingin kisojen aikana toimimaan yhtä vapaasti kuin edellisten kisojen aikana. Olympialaiset kisataan tänä vuonna elokuun 8. ja 25. päivän välisenä aikana.
KOK:n mukaan Kiina on jo tehnyt paljon kisajärjestelyjen ja vapaan raportoinnin eteen, mm. lakeja on uudistettu. Muutokset maassa eivät kuitenkaan ole pysyviä, sillä tammikuussa voimaan tulleet lait raukeavat tämän vuoden lokakuussa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.