Maailman nopein nettiyhteys on ruotsalaismummon pyykkinaru

Ilkka Ketola
31. maaliskuuta, 2008 23:59

Viime kesänä Ruotsissa vedettiin huippunopea nettiyhteys karlstadilaisen Sigbritt Löthbergin, 75, kotiin. Löthbergin Internet-liittymän nopeus oli kotioloissa ennätyksellinen 40 gigabittiä sekunnissa (gbps), joka on tuhansia kertoja nopeampi kuin normaali kotiliittymä. Kertarysäyksellä tiedon valtatien nopeimmalle väylälle loikannut mummo päätti kuitenkin hyödyntää nettiliittymäänsä tavalla, joka saa kateudesta vihreät warettajat takomaan päätään seinään: Löthberg käytti yhteyden vaatimaa laitteisto lähinnä pyykkiensä kuivaukseen.
Huippunopean 40 gbps:n liittymän nopeus riittäisi hyvin esimerkiksi 15000 HDTV-tason kanavan saman aikaiseen siirtämiseen tai Blu-ray-levyn lataamiseen parissa sekunnissa. Ruotsalaismummo ei kuitenkaan näistä tekniikan höpötyksistä perusta, vaan päätti helpottaa liittymällä arkielämäänsä.
"Hän käytti sitä pyykkinsä kuivaamiseen", vastaa liittymän kytkemisestä vastannut Karlstad Stadsnätin Hafsteinn Jonsson, kun häneltä kysytään miten onnellinen liittymän omistaja oli hyödyntänyt ainutlaatuista mahdollisuuttaan.
"Laitteistoa oli melkoisesti, ja se kuumui melko paljon", The Localin haastattelema Jonsson kertoo.
Yhteys päätyi Sigbrittin kotiin hänen poikansa, Internet-legenda Peter Löthbergin ansiosta. Tempauksella haluttiin osoittaa, että edullisen ja huippunopean kuituyhteyden rakentaminen yli pitkän matkan on mahdollista. Nyt laitteisto on siirretty Luleån alueelle jatkotestaukseen.
Vaikka Sigbritt käyttikin laitteita lähinnä kotitöiden helpottamiseen, oli testi Jonssonin mukaan menestys, ja Karlstad Stadsnätissä puhutaankin nyt ajasta ennen ja jälkeen Sigbrittin. Lisäksi tempauksen PR-arvo on ollut valtava. Nyt pelkkä Sigbrittin nimen mainitseminen riittää selittämään, mitä yhtiö tekee.
Jonsson vitsaileekin, että ensi kesänä Sigbrittille toimitetaan vielä nopeampi 100 gbps yhteys. Tuolloin Sigbritt voisi kuivata naapureidensakin pyykit.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.