IFPI vaatii Pirate Baylta 1,6 miljoonaa euroa

Ilkka Ketola
31. maaliskuuta, 2008 23:15

The Pirate Bayn (TPB) ylläpitäjä Peter "Brokep" Sunde kertoo blogissaan saaneensa tietää, että levyteollisuuden etujärjestö IFPI vaatii TPB:ltä 1,6 miljoonaa euroa korvauksina TPB:n aiheuttamista tappioista. IFPI:n miljoonavaateet eivät kuitenkaan huolestuta Pirate Bayn ylläpitäjää, joka pitää vaatimuksia ja niiden perusteluja naurettavina.
Brokep käy blogikirjoituksessaan läpi tänään IFPI:n toimitusjohtaja Lars Gustavssonin kanssa käymäänsä puhelua, muuta kautta saamiansa tietoja sekä lukemaansa IFPI:n lehdistötiedotetta, jossa järjestö kertoo vaatimuksistaan.

IFPI:n vaatima summa oli täysin Brokepin odotusten mukainen, sillä ennen oikeudenkäyntiä hän veikkasi korvausvaatimusten nousevan noin 30 miljoonaan Ruotsin kruunuun ja 1,6 miljoonaa euroa on kruunuina noin 15 miljoonaa. Tämän vuoksi Brokep kertookin, että hänen kasvoilleen nousi hymy hänen kuulleessaan korvausvaatimusten suuruuden.
Pirate Bayn ylläpitäjän mielestä korvausvaatimus on kuitenkin täysin naurettava ja perusteeton. IFPI:n laskelmat perustuvat siihen, että jokainen TPB:stä tehty lataus vastaa tietyn suuruista ansiomenetystä. IFPI:n arvio latausten määrästä on kuitenkin täysin pystymetsästä repäisty, ja oletus siitä, että jokainen lataus vastaisi menetettyä levymyyntiä, on vähintäänkin arveluttava. Paitsi että oletus on täysin maalaisjärjen vastainen, on se kumottu useissa tutkimuksissa ja akateemisella tasolla.

Brokep löytää myös muita epäloogisuuksia IFPI:n vaatimuksista. Nyt esitettyjen vaatimusten perusteena on eri määrä albumeita kuin mitä haasteessa on nimetty. IFPI väittää myyntitappioita kertyneen ladatuista levyistä, joita ei voi edes ostaa kaupoista. Albumien väitetään olevan julkaistu TPB:ssä ilman artistien lupaa, mutta osa levyistä on artistien itse palveluun lataamia.

Lopuksi Brokep toteaa, että on varma TPB:n voittavan oikeudessa, muttei kuitenkaan usko miljoonakorvauksien oikeasti toteutuvan puolin tai toisin. Hän kertoo keskustelleensa muiden oikeudessa olleiden - ja hävinneiden - sivustojen ylläpitäjien kanssa. Esimeriksi Grokster ja Kazaa tuomittiin miljoonakorvauksiin, mutta Brokepin mukaan puhe jättikorvauksista on sekin vain levyteollisuuden PR-temppu, jolla pelotellaan kuluttajia. Brokepin tietojen mukaan miljoonat ovat kulissien takana muuttuneet muutaman tuhannen euron sovittelumaksuiksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.