Ex-Xbox-pomo: konsolit katoavat 5-10 vuodessa

Ilkka Ketola
30. maaliskuuta, 2008 22:05

Microsoftin Xbox-pelikonsolin Euroopan liiketoimintojen entinen VPJ Sandy Duncan uskoo, että nykyisen kaltaiset pelikonsolit ovat ajautumassa sukupuuttoon erittäin nopeasti. Mikäli Duncanin arviot kehityksestä pitävät paikkaansa, voivat nykyiset Xbox 360, PlayStation 3 ja Wii-konsolit olla lajityyppinsä viimeiset tai toiseksi viimeiset edustajat, sillä Duncan arvioi konsoleiden katoavan 5-10 vuoden kuluessa.
Microsoftin palveluksessa 15 vuotta työskennellyt Duncan perustaa näkemyksensä siihen, että erilliset pelikonsolit voivat hyvinkin pian olla turhia laitteita. Kun konsoleiden kehittäminen on kaiken lisäksi hyvin riskialtista (suuret kehityskustannukset, muttei takeita menestyksestä), voivat valmistajatkin olla Duncanin mukaan hyvin valmiita siirtymään uudenlaisten liiketoimintamallien pariin.
Duncan toteaa, että esimerkiksi Xbox 360 -konsolin ja kehittyneiden digiboksien välillä on nykyään enää hyvin pieni tekninen ero. Siksi hän uskookin, että tulevaisuudessa mitään erillistä laatikkoa ei enää television alla tarvita, vaan konsoli "virtualisoituu" verkosta ladattaviksi sisällöksi ja palveluiksi.
Duncanin visioita voi värittää se, että nykyään mies työskentelee verkkopelejä kehittävällä YoYo Gamesille. Duncan ei kuitenkaan ole ainoa, joka on väläytellyt vastaavia ajatuksia. Viime vuoden lopulla pelitalo EA:n Gerhard Florin visioi, että 15 vuoden kuluttua käytössämme olisi useiden rinnakkaisten konsoleiden sijaan yksi avoin alusta, jolla kaikkia pelejä pelataan.
Vastaavaan kehitykseen uskoo varmasti myös ainakin Nokia, joka kehittää aktiivisesti omia sisältöpalveluitaan. Yhtiö on myös rukannut täysin uusiksi oman N-Gage-pelikonseptinsa, joka ei nykymuodossaan ole enää sidottu enää erillisiin pelipuhelimiin, vaan tarjoaa sisältöä monille tietyt vaatimukset täyttäville laitteille.

Uhanalaiset konsolit AfterDawnin laitevertailussa
Microsoft Xbox 360 HDMINintendo WiiSony PlayStation 3 40GBSony PlayStation Portable Slim and LiteNintendo DS Lite
Kaikki pelikonsolit

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.