3G nopeutuu 42 megabitin sekuntinopeuteen vielä tänä vuonna

Lauri Jämsä
29. maaliskuuta, 2008 9:22

Kerroimme pari päivää sitten japanilaisen NTT DoCoMon testeistä, joissa demottiin jopa 250 megabitin sekuntivauhtiin yltävää 3G-verkon kehitysversiota. 3G-tekniikkaan perustuvista verkoista on tarkoitus ottaa vielä paljon nykyistä enemmän irti ennen neljännen generaation verkkoihin siirtymistä. Vaikka 4G-tekniikankin suunnittelu on ollut käynnissä jo vuosien ajan, vie aikansa, että täydelliset speksit saadaan määritettyä ja laitteet valmistukseen.
Super 3G -nimellä kulkevan tekniikan teoreettinen maksiminopeus tukiaseman suuntaan on 75 megabittiä sekunnissa ja käyttäjän suuntaan huimat 300 megabittiä sekunnissa.
Ruotsalainen Ericsson on luvannut esitellä ensi viikolla omaa versiotansa 3G-verkkojen vauhdittajaksi. Kenttätesti on määrä järjestää ensi viikolla Las Vegasissa CTIA Wireless -tapahtumassa.
Demossa Ericsson lupaa yhdistää 64QAM- ja 2x2-MIMO-tekniikat (Multiple-Input Multiple-Output). Kaupallistaminenkaan ei ole ongelma, sillä yritys lupaa tuoda tekniikan markkinoille jo tämän vuoden puolella.
Vaikka Ericssonin versio 3G:n nopeuttajasta ei ylläkään 42 megabitin sekuntinopeudella NTT DoCoMon tasolle, on tekniikka kuitenkin vähemmän teoreettisella tasolla, sillä sen kerrotaan olevan valmis markkinoille lähes välittömästi. Japanissa testattu Super 3G sen sijaan yritetään saada valmiiksi markkinoita varten ensi vuoden aikana.
Saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta Ericssonin mukaan uusi tekniikka voidaan ottaa käyttöön tukiasemien päässä pelkällä ohjelmistopäivityksellä, riippuen tietysti tukiaseman laitteistosta. Esimerkiksi Ericssonin RBS 3000 -tukiasema on mahdollista päivittää uuden nopeamman 3G:n lisäksi myös 4G-aikaan tarvittaessa pelkällä ohjelmistopäivityksellä.
HSPA:n ensimmäinen vaihe tuli markkinoille HSDPA-nimellä, jolla päästään muutaman megabitin sekuntinopeuksiin. Suomessa operaattorit tarjoavat HSDPA-tekniikkaan pohjautuvia palveluita maksimissaan 3,6 megabitin nopeudella, vaikka tekniikka mahdollistaa maksimissaan 14 megabitin yhteydet. Tekniikkaa on kehitetty edelleen HSPA+-nimellä, jolla päästään teoriassa 28 megabitin sekuntinopeuksiin.
Ericsson kutsuu 42 megabitin tekniikkaansa nimellä HSPA Evolution.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.