TeliaSoneran nettikiistaan ei loppua näkyvissä

Ilkka Ketola
27. maaliskuuta, 2008 16:52

AfterDawnin käyttäjiäkin häirinnyttä liikennöintikiistaa TeliaSoneran ja yhdysvaltalaisen Cogentin välillä ei näillä näkymin olla saamassa pikaiseen päätökseen. Operaattoreiden välinen liikenne on ollut poikki jo lähes kaksi viikkoa, ja katkaisun alkuvaiheessa kiista esti suomalaisten pääsyn Cogentin verkossa oleville Yhdysvalloissa oleville palvelimille, myös AfterDawnin palvelimille.
"Tilanne on ikävä, ja sekä omien että Telian asiakkaiden parhaaksi toivomme sen ratkeavan", kommentoi Cogentin toimitusjohtaja Dave Schaffer tilannetta The Localille.
Operaattoreiden välisen liikenteen katkenneessa kiistassa osapuolet ovat olleet kärkkäitä osoittelemaan toisiaan syyttävällä sormella, eikä selkeitä faktoja ole tuotu esille. Schafferin mukaan TeliaSonera on tietoisesti päättänyt rikkoa yhtiöiden välisiä liikennöintisopimuksia, kun Cogent on työntymässä ruotsalaisen TeliaSoneran kotikentälle Eurooppaan.
Cogentin mukaan TeliaSonera ei ole pystynyt varmistamaan riittävän laajaa datanvaihtoa operaattoreiden verkkojen välillä, mikä johti liikenteen turhaan kiertämiseen Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä. Tyytymättömänä heikkotasoiseen liikennöintiin päätti Cogent katkaista yhteydet TeliaSoneran verkkoon kokonaan.
Koska Cogentin päätös tuli yllätyksenä TeliaSoneralle ja yhtiön asiakkaille, ei muutokseen oltu varauduttu. Tämän vuoksi TeliaSoneran asiakkailta estyi pääsy Yhdysvaltalaisilla palvelimilla toimiville sivustoille, kuten mm. YouTubeen ja AfterDawniin. Tilanne on enimmäkseen korjautunut, kun TeliaSoneran asiakkaiden liikenne Cogentin verkkoon ohjautuu nyt uusia reittejä pitkin, mutta ongelmia ilmenee silti edelleen.
Cogent ja TeliaSonera neuvottelivat yhteyksien katketessa uudesta liikennöintisopimuksesta, ja neuvottelut jatkuvat yhä. Yhtiöt eivät ole kertoneet, miten neuvottelut ovat edistyneet ja millaiseen tulokseen niissä tähdätään. The Localin haastattelema TeliaSoneran edustaja kuitenkin pelkää, ettei sopuun olla pääsemässä aivan lähiaikoina.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.