TeliaSonera ei suostu Pirate Bay -blokkiin

Ilkka Ketola
27. maaliskuuta, 2008 18:33

Levyteollisuuden etujärjestö IFPI junaili Tanskassa voimaan oikeuden määräyksen, joka pakottaa operaattorit estämään asiakkaidensa pääsyn torrent-sivusto The Pirate Baylle (TPB). Levyteollisuus on haaveillut vastaavaa estoa Suomeenkin, ja nyt IFPI haluaa estot voimaan myös Ruotsissa. Ruotsissa teleoperaattori TeliaSonera ei kuitenkaan aio ryhtyä blokkaamaan TPB:n liikennettä, sillä yhtiön mukaan esto olisi EU:n lainsäädännön vastainen.
IFPI on innostunut Tanskan oikeuden päätöksestä, vaikka se varsin todennäköisesti onkin EU:n lainsäädännön vastainen. Päätöksen turvin IPFI on ryhtynyt vaatimaan vastaavaa blokkia myös muiden maiden operaattoreilta, ja ilmeisesti vaatimuskirjeitä on sadellut myös länsinaapurimme Ruotsin teleoperaattoreiden postiluukkuihin.
Ruotsin TeliaSoneran kanta asiassa on kuitenkin erittäin selvä, eikä yhtiöllä ole mitään aikomusta ryhtyä suodattamaan The Pirate Bayn liikennettä. TeliaSoneran Patrik Hiselius kommentoikin, etteivät operaattorit lain mukaan saa seurata asiakkaidensa liikennettä, vaan se on poliisien ja syyttäjien tehtävä, ja nekin saavat toimia vasta oikeuden myöntävän päätöksen jälkeen.
Myös Ruotsin postin ja telehallituksen palveluksessa työskentelevä juristi Anna Hörnlund pitää hyvin epätodennäköisenä, että vertaisverkkoliikenteen suodatus onnistuisi rikkomatta salakuuntelulakia. Hänen mukaansa liikennetietojen saaminen edellyttää, että tapauksessa epäillään tapahtuneen sellaisen rikoksen, josta Ruotsin lain mukaan langetetaan vankeusrangaistus. Tällöin palveluntarjoaja voi luovuttaa liikennetiedot tutkimusta varten. Hörnlund ihmettelee, miten palveluntarjoajan haastaminen oikeuteen voisi edesauttaa näiden tietojen saamisessa.
Hiselius myöntää, että levyteollisuudella on todellinen ongelma käsissään, mutta hänen mukaansa lähestymistapa on aivan väärä. Hän antaakin levy-yhtiöille vinkin, joka on jo kuultu moneen kertaan, mutta on silti edelleen varsin pätevä: kuluttajille tulisi tarjota hyviä, yksinkertaisia laillisia vaihtoehtoja, joista he voisivat järkevään hintaan hankkia musiikkia ja elokuvia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.