Supernopea 3G siirtää 250 megaa sekunnissa

Ilkka Ketola
27. maaliskuuta, 2008 12:31

NTT DoCoMo kertoi testanneensa onnistuneesti supernopeaa 3G-verkkoa, joka siirtää peräti 250 megabittiä sekunnissa (Mbps). Teoriassa Super 3G -verkko pystyy siirtämään jopa 300 Mbps verkosta päätelaitteeseen ja 75 Mbps päätelaitteesta verkon suuntaan, joten nopeusero nykyisiin 3G-verkkoihin on huima.
Alkuperäisillä 3G-verkoilla päästään teoreettisesti 2 Mbps tiedonsiirtonopeuteen. Käytännössä tieto siirtyy kuitenkin enintään 384 kbps nopeuksilla. Nykyisin käytössä oleva HSDPA nostaa 3G-verkon nopeuden teoriassa 14 Mbps:ään, mutta Suomessa operaattoreiden tarjoamat siirtonopeudet ovat parhaimmillaan n. 3,6 megabittiä sekunnissa.
DoCoMo suoritti onnistuneen kenttätestin todellisessa langattomassa ympäristössä lähellä yhtiön tutkimuslaboratoriota Yokosukassa, Japanissa. Testeissä käytettiin neljää MIMO-antennia (Multiple-Input Multiple-Output) ja 20 megahertsin taajuuskaistaa, joka DoCoMon mukaan on Super 3G -standardin määrittämä maksimi.
Super 3G on 3GPP:n kehittämä seuraava kehitysaskel W-CDMA-pohjaisten 3G-verkkojen HSDPA- ja HSUPA-protokollista. W-CDMA on 3G:n Japanissa ja myös Euroopan UMTS-verkoissa käytetty versio. Super 3G -standardi on vielä kehitteillä, ja valmiiksi markkinoita varten se on tarkoitus saattaa vuoden 2009 aikana.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.