Student Baysta kurssikirjat ilmaiseksi

Lauri Jämsä
27. maaliskuuta, 2008 14:33

Ruotsissa on avattu kurssikirjamateriaalia levittävä sivusto, johon käyttäjät voivat lähettää skannaamiaan kirjoja ja vastineeksi ladata palvelusta jo löytyviä teoksia. Asiasta kertovat ITviikko.fi ja Svenska Dagbladet.
Vielä on arvoitus, kuka kyseisen palvelun on avannut, mutta laillista puuhaa palvelun ylläpito ei ainakaan ole. Svenska Dagbladetin haastattelema Studentlitteratur-kustantamon toimitusjohtaja Stefan Persson kertoo, ettei Student Bay -nimellä ja The Pirate Bayn ulkoasulla ratsastavan sivuston toimintamalli ole uusi. Ainoastaan sähköinen levitystapa on uutta. Hänen mukaansa ennen kurssikirjallisuutta on levitetty paperikopioina tekijänoikeusmaksuista välittämättä.
"Pitää muistaa, että kirjojamme myydään usein hyvin pieninä painoksina. Kurssikirjallisuuden markkinoilla ei ole mitään Britney Spearsia. Jos kirjailijat eivät saa työstään maksua, kukaan ei jatkossa halua kirjoittaa kurssikirjallisuutta ruotsiksi", Persson kertaa.
Student Bay -palveluun on rekisteröidyttävä ennen kuin pääsee latailemaan kirjoja. Tämäkään ei aivan riitä, sillä rekisteröitymisen jälkeen käyttäjä pakotetaan joko lähettämään palveluun itse skannattu nide tai vaihtoehtoisesti tekstiviesti tiettyyn numeroon, jonka lähettäminen maksaa 20 kruunua (noin kaksi euroa).
Palvelu on vielä beta-asteella, ja valikoimakin varsin rajallinen. Kirjavalikoiman kerrotaan kasvavan sitä mukaa, kun käyttäjät lähettävät palveluun uusia kirjoja.
Student Bay ei käytä esimerkiksi Pirate Bayn tavoin BitTorrent-tekniikkaa, vaan kirjallisuus pyydetään lähettämään RapidShare-palveluun. Ainakin vielä tällä hetkellä palvelu on tarkoitettu ainoastaan ruotsinkieliselle materiaalille.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.