Torrentit suoraan televisioon

Ilkka Ketola
27. maaliskuuta, 2008 15:42

Miltä kuulostaisi Apple TV, joka ei ole sidottu iTunesiin ja osaa lisäksi hakea torrentteja suoraan verkosta? Uusi tulokas Myka lupaa juuri tätä ja toimittaa markkinoille hyvin paljon Applen laatikkoa muistuttavan laitteen, joka osaa toistaa videota verkosta. Erikoisen laitteesta tekee se, että siihen on sisäänrakennettu BitTorrent-vertaisverkko-ohjelmisto.
Myka on mediatoistin, joka liitetään televisioon ja kodin lähiverkkoon. Tekniikka vaikuttaisi olevan laitetietojen mukaan ajantasaista, sillä jonkin verran Apple TV:tä suurempi Myka osaa toistaa laajan kirjon eri video- ja ääniformaatteja lähiverkosta. Tuettuja ovat mm. WMV, MPEG2, MPEG4, DivX ja H.264/AVC sekä MP3, AAC ja WMA. Kuvan saa ulos teräväpiirtotarkkuuksilla aina 1080i:hin asti. Liitännöistä löytyy mm. HDMI, komposiitti ja S-Video sekä digitaalinen SPDIF-ääniulostulo.
Ehdottomasti mielenkiintoisin laitteen ominaisuus on sisäänrakennettu BitTorrent-vertaisverkko-ohjelma. Ohjelman ansiosta videot voi ladata suoraan netistä olohuoneeseen, eikä pöytäkonetta tarvita välttämättä enää ollenkaan välissä. Mykalla ladatut videot ovat käytettävissä myös pöytäkoneella.
Laitteen valmistajat haluavat myös korostaa alustan avoimuutta. Mykan käyttöjärjestelmä on Linux-pohjainen, eikä videoiden synkronointia tai muuta toiminnallisuutta ole sidottu mihinkään mediaohjelmistoon.
Mykalle suunnitellaan monenlaisen sisällön tuomista tarjolle. Sivustolla kerrotaan yhtiön neuvottelevan elokuvastudioiden ja televisioyhtiöiden kanssa yhtiöiden tuotannon jakelusta Mykan välityksellä. Myös käyttäjille halutaan tarjota mahdollisuus levittää omaa sisältöään luomalla omia viihdekanavia muiden käyttäjien iloksi.
Mykaan on mahdollisesti tulossa vielä muutoksia ja parannuksia. Mykan foorumeilla on väläytelty mahdollisuutta Blu-ray-aseman sisällyttämisestä laitteeseen, mikä tekisi Mykasta varsin varteenotettavan vaihtoehdon kodin mediasoittimeksi. Eurooppalaisten harmiksi Mykasta ei vielä ole PAL-versiota, mutta sellainen on luvattu esitellä lähiaikoina. Samoin liittimiin lisätään mahdollisesti SCART, joka on vielä hyvin yleinen liitin.
Tällä hetkellä laitetta tarjotaan kolmena eri variaationa, joiden ainoa ero on sisäisen kovalevyn suuruus. Tarjolla on 80, 160 ja 500 gigatavun versiot. Pienimmällä levyllä varustetun version hinta on 299 dollaria (189 euroa), 160 gigatavuisen 399 dollaria (221 euroa) ja 500 gigaisen 499 dollaria (290 euroa). Kun laitteet joskus saapuvat Eurooppaan asti, tulee hintoihin todennäköisesti mukaan eurolisää. Vertailun vuoksi todettakoon, että Apple TV:n 160 gigatavun versio maksaa Suomen Apple Storessa 399 euroa.
Laitteiden toimitusten arvioidaan alkavan kesällä 2008.

Lisätietoa Mykasta löytyy osoitteesta http://www.myka.tv/.

Keskeiset ominaisuudet
* WiFi enabled - 802.11/g
* Direct ethernet connector for direct connection
* HDMI, Composite, S-Video and SPDIF ports for maximum flexibility
* Internal hard drive choice of 80, 160 or 500 gigabytes
* BitTorrent peer to peer software built in
* USB port for expansion
Sulautettu arkkitehtuuri
* 450 DMIPS SOC
* 16 MB Flash memory
* 256 MB DDRAM
* Linux operating system
Video
* MPEG-2 MP@ML (ISO/IEC13818),up to 10Mb/s
* H.264/AVC MP HP up to L4.1
* VC1 AP@L3,Simple and Main Profile
* WMV 9 Simple and Main Profile
* DivX 3.11,4.11 and 5.x support
* MPEG-4 part 2 SP/ASP
* Aspect Ratio:4:3 and 16:9,auto format detection
* Out Definition:480i,480p,576i,576p,720p or 1080i
Audio
* Decoding Formats:MPEG (Layer1,2),MP3,AAC,WMA<
* Volume Control:32-level adjustable,mute
* Output Modes:Mono/Stereo/Dolby Digital

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.