Tallentavat Blu-ray-asemat halpenevat ja yleistyvät

Lauri Jämsä
26. maaliskuuta, 2008 14:46

Elektroniikkavalmistaja Sharp kertoo tuovansa lähivuosina uusia Blu-ray-laser-diodeita tallentaviin Blu-ray-asemiin. Tällä hetkellä asemien kirjoitusnopeudet vaihtelevat välillä 2x - 6x.
Sharpia voi kuvata alan pioneeriksi, sillä sen kehittämät ensimmäiset laser-diodit yleistyvät CD-soittimissa jo vuonna 1982. Nyt esitellyt kuusinkertaiseen tallennusnopeuteen yltävät Blu-ray-laser-diodit tulevat markkinoille jo ensi kuun aikana.
GH04P25A4G-mallinimellä kulkeva diodi on suunniteltu käytettäväksi kannettavien tietokoneiden Blu-ray-asemissa. GH04P25A2G sen sijaan soveltuu paremmin pöytätietokoneiden 5,25 tuuman laitepaikkaan asennettaviin asemiin. Molemmat Blu-ray-diodit ovat teholtaan 250 milliwattia.
Tällä hetkellä tyhjät BD-R-aihiot maksavat maltaita, alle kymmenen euron levyt ovat vielä harvinaisuus. Hinnat laskevat kuitenkin vääjäämättä ja Blu-raysta tulee mitä todemmäköisemmin oiva tallennusformaatti myös tietokoneen käyttäjille. Blu-ray-aihioiden tarjoama 25-50 gigatavun tallennuskapasiteetti tulee helpottamaan selvästi esimerkiksi varmuuskopiointia.
Sharp kertoi myös tulossa olevista laser-diodeistaan. Kahdeksankertaiseen tallennusnopeuteen yltävä 300 milliwatin diodi pitäisi olla valmis massamarkkinoille ensi vuoden aikana. 400 milliwatin Blu-ray-diodi sen sijaan olisi Sharpin mukaan tulossa vuonna 2010. Tällöin saavutettaisiin mahdollisesti jo 12-kertainen kirjoitusnopeus. Teoreettinen maksiminopeus Blu-ray-levyillä on 12x:n kieppeillä, sillä tällöin pyörimisnopeus on jo noin 10 000 kierrosta minuutissa.
Blu-ray-levyjen teoreettiset tallennusnopeudet ja -ajat:


Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.