Torrent.is sai kuulla kunniansa

Lauri Jämsä
23. maaliskuuta, 2008 11:37

Uutisoimme viime vuoden marraskuun lopulla Islannin suurimman torrent-sivuston yllätyksellisestä sulkemisesta. Lähes kymmentä prosenttia maan väestöstä aktiivisesti palvellut lataussivusto joutui Islannin antipiratismijärjestön (SMAIS) ratsian kohteeksi ja se suljettiin siltä seisomalta.
Tällöin Torrent.is-sivuston ylläpitäjä Svavar Kjarrval ilmoitti taistelevansa oikeuksiensa puolesta niin pitkään kuin mahdollista. Islannin MPAA:ta vastaavan SMAIS-järjestön johtaja Snæbjörn Steingrímsson teilattiin tällöin maan vihatuimmaksi henkilöksi.
Viime viikolla Torrent.is sai kuulla korvausvaatimukset. Sivusto joutunee lopulliseen toimintakieltoon ja kovauksetkin tulevat olemaan tähtitieteelliset. SMAIS:n Steingrímsson kertoi vaativansa hyvitystä sivuston toiminnasta artisteille aiheutuneista rahallisista häviöistä. Hän ei osannut kertoa tarkkaa korvaussummaa, mutta vahinkoja Steingrímssonin mukaan on aiheutunut muutamien satojen miljoonien Islannin kruunujen edestä (joitain miljoonia euroja).
Torrent.is-sivustoa käytti aktiivisesti jopa 26 500 islantilaista. Tämä on erittäin suuri osa asukkaista, koska koko maan väestöluku on ainoastaan 310 000. Toukokuussa 2005 perustetun trackerin käyttö oli sallittu ainoastaan islantilaisille.
Islannissa on päätetty selvästikin päästä eroon piratisimista, sillä esimerkiksi juuri pari viikkoa sitten yhdeksän ihmistä sai maassa tuomion tekijänoikeusrikkeistä käytettyään Direct Connect -ohjelmaa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.