Äänetöntä tuuletusta mobiililaitteisiin

Lauri Jämsä
23. maaliskuuta, 2008 14:11

Kukapa ei olisi väsynyt tuulettimien möykkään niin tietokoneissa kuin viihdelaitteissakin? Tulevaisuudessa tuuletus saattaa olla mahdollista hoitaa lähes äänettömästikin. Thorrn Micro Technologies -nimisen firman insinöörit ovat kehitelleet pienikokoisen puolijohdetuulettimen (Solid State Fan), jonka lämmönsiirtokyky ei perustu lainkaan liikkuviin osiin.
RSD5-tuotenimellä kulkevan puolijohdetuulettimen kerrotaan olevan tavallista pyörivää tuuletinta neljä kertaa pienempi ja jopa kahdesta kolmeen kertaa tehokkaampi. Laitteen jäähdyttävä vaikutus voidaan selittää niin sanotun koronapurkauksen avulla. Plasmajohtimilla toteutetaan sähkökenttä, jossa ionit työntävät ilmamolekyylejä kohti johdinlevyä. Tämä aiheuttaa ilmavirran.
Vertailukohtana voidaan käyttää tavallisien kannettavien tietokoneiden tuulettimia, jotka puhaltavat nopeudella 0,7-1,7 m/s. Puolijohdetekniikalla toteutetun RSD5:n vastaava teholukema on jopa 2,7 m/s. Tällä hetkellä RSD5:n kerrotaan jäähdyttävän maksimissaan 25 watin lämpölämpökuorman.
Mikäli vastaavat laitteet saadaan joskus markkinoille, tulevat ne mullistamaan kannettavien tietokoneiden, mobiililaitteiden ja viihde-elektroniikan jäähdytysratkaisut totaalisesti. Laitteista on mahdollista tehdä tällöin pienempiä, tehokkaampia ja hiljaisempia.

Mielenkiintoinen video laitteen toiminnasta:

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.