Sonera-sekoilun päivitys: Cogent syyttää TeliaSoneraa sopimusrikkomuksesta

Petteri Pyyny
19. maaliskuuta, 2008 12:15

TeliaSoneran yhteyksiä käyttävät suomalaiset eivät edelleenkään pääse useisiin Yhdysvalloissa sijaitseviin verkkopalveluihin. Syy viime viikon perjantaina alkaneisiin yhteysongelmiin on kiista TeliaSoneran ja yhdysvaltalaisen Cogentin välillä, joka johti perjantaina siihen, että Cogent lopetti TeliaSoneran käyttäjien liikenteen välittämisen verkossaan, jonka vuoksi useat Cogentin verkkoa käyttävät verkkosivustot "katosivat" kokonaan TeliaSoneran asiakkailta.
Tähän onnekkaiden sivustojen joukkoon kuuluu myös AfterDawn.com sisarsivustoineen. Ongelma ei näyttäisi koskevan kaikkia TeliaSoneran käyttäjiä ja ongelman ilmeisesti pystyy kiertämään proxypalvelimia käyttäen. Mutta sekoilun ansiosta mm. suomenkielisen AfterDawnin päivittäinen liikenne on tipahtanut noin neljänneksellä aiemmasta tasosta.
Nyt Cogentin toimitusjohtaja Dave Schaffer on puolustanut yhtiönsä toimintaa GigaOMin haastattelussa kertomalla, että yhtiöiden välit tulehtuivat kun Cogent laajensi toimintaansa Pohjoismaihin ja Itä-Eurooppaan, tuomalla verkkoyritysten tarjolle "halpaa kaistaa", josta yritys on parhaiten tunnettu Yhdysvaltain markkinoilla. Schaffer sanoo, että yhtiöiden välisen sopimuksen mukaan TeliaSoneran olisi kuulunut asentaa tiettyihin, sovittuihin paikkoihin runkoverkkoja yhdistäviä yhteyksiä Cogentin kanssa, mutta kieltäytyi yhteistyöstä. Schafferin mukaan TeliaSonera halusi toimillaan haitata Cogentin käyttäjien toimintaa.
Schafferin mukaan Cogent on erittäin valmis sopimaan peering-kiistan TeliaSoneran kanssa, kunhan TeliaSonera hoitaa sopimuksissa olevat velvoitteensa.
Tietysti voidaan kysyä, että eikö sopimusrikkomuksista oltaisi voitu taistella oikeudessa katkaisematta verkkoyhteyksiä. Lisäksi vaikuttaa siltä, että Cogent estää myös TeliaSoneran muiden runkoverkkojen kautta Cogentin verkkoon välittämän liikenteen, joka taas rikkoo runkoverkkojen keskinäistä sopimuskäytäntöä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.