Pirate Bayn mainostulot kiinnostavat verottajaa

Kaarlo Räihä
19. maaliskuuta, 2008 1:49

The Pirate Bay -sivuston ylläpitäjät odottelevat parhaillaan tulevan oikeudenkäynnin alkua, mutta sivuston murheet eivät rajoitu pelkästään tulevaan oikeudenkäyntiin, sillä ruotsalaisen Realtid-lehden tietojen mukaan Pirate Bayn toiminnasta on kiinnostunut myös Ruotsin verottaja.
Realtidin haastattelussa verovirastossa toimiva Krister Svensson vahvisti huhun, jonka mukaan verottaja olisi kiinnostunut Pirate Bayn keräämistä mainostuloista. Syyttäjä Håkan Roswallin mukaan Pirate Bayn pyörittäminen on tuottanut huomattavia summia rahaa, jonka vuoksi syyttäjä pitää Pirate Bayn pyörittämistä puhtaana liiketoimintana, josta täytyy maksaa myös verot, riippumatta siitä, onko Pirate Bayn toiminta laillista vai ei.
Pirate Bayn ylläpitäjät ovat kiistäneet väitteet taloudellisen voiton tavoittelusta. Pirate Bayn mainostuloja on kuitenkin ohjattu Israelissa toimivalle Transworld Advertising Co -yritykselle, jonka omistaa Daniel Odded. Odded on sitten siirtänyt näitä tuloja Pirate Bayn ylläpitäjille ja Odded on perustanut yhteistyössä ylläpitäjien kanssa Random Media BVI -yhtiön, jonka toimipisteet löytyvät Britannian Neitsytsaarilta ja Genevestä.
Veroviraston projektipäällikkö Dag Hardyson sanoi, että useita Britannian Neitsytsaarilla olevia yrityksiä käytetään veronkiertoon, koska Ruotsin verottajan on todella hankala saada mitään verotietoja veroparatiisina tunnetulta valtiolta. Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan tiedossa mihin maahan Pirate Bayn pitäisi mahdollisia veroja maksaa, joten veroviranomaiset tutkivat parhaillaan tilannetta. Ruotsin verottajalle osuuden saaminen neljän miljoonan dollarin vuotuisista mainostuloista olisi merkittävä saalis, joten asiaa pengottaneen vielä pitkän aikaa.
Musiikkialan etuja ajava IFPI on auttanut verottajaa tapauksen tutkimuksissa, mutta verottaja ei ole paljastanut mitä tietoja tahot ovat vaihtaneet keskenään. IFPI:n edustajan mukaan suurin osa Pirate Bayn mainostuloista on tullut käyttäjien ohjaamisesta aikuisviihdesivustoille. IFPI:n edustaja sanoo, että sivuston mainostuloista pitäisi tietenkin maksaa veroja Ruotsiin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.