Ostamalla elektroniikkaa saakin viruksia

Lauri Jämsä
16. maaliskuuta, 2008 10:47

Nykyään halvan työvoiman maista tulevat viihde-elektroniikkalaitteet voivat sisältää jo myytäessä viruksia ja haittaohjelmia. CNN raportoi tapauksesta, jossa juuri suositusta elektroniikkaliikkeestä ostettua digitaalista valokuvakehystä tietokoneeseen liitettäessä alkoivat virustutkat ulvoa.
Viruksia on löytynyt viime aikoina yllättäen myös tunnettujen ja arvostettujen valmistajien laitteista -- niin TomTomin navigaattoreista kuin Applen iPodeistakin.
Amerikkalaisen Jerry Askewin valokuvakehyksestä löytyneet neljä virusta eivät ole valitettavasti harvinaisuus. Virusten leviämiseen tehtaalla testausvaiheessa on yksinkertainen selitys -- joko Windows-pohjaisia testauskoneita on käytetty nettisurffailuun tai ne on kytketty verkkoon, josta löytyy saastuneita koneita. On myös mahdollista, että työntekijät ovat kytkeneet testauslaitteistoon kiinni esimerkiksi omia MP3-soittimia.
"Elektroniikkavalmistajilta odottaisi parempaa laadunvalvontaa, ei tällaisen pitäisi olla ollenkaan mahdollista", Askew tilittää.
Tietoturva-asiantuntijat varoittavat, että luultavasti tuhannet ihmiset ovat voineet kokeneet saman kohtalon edes huomaamatta koko asiaa. Varsinkin salasanoja keräävät vakoiluohjelmat on syytä ottaa tosissaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.