Japani potkii tekijänoikeuksien rikkojat pois linjoilta?

Kaarlo Räihä
15. maaliskuuta, 2008 23:48

Mediateollisuuden edustajat ovat viime aikoina kampanjoineet voimakkaasti sen puolesta, että internet-operaattorit alkaisivat valvomaan asiakkaidensa liikennettä mahdollisten tekijänoikeusrikosten estämiseksi. Kyseiset hankkeet ovat saaneet tuulta purjeisiin jo Ranskassa, Isossa-Britanniassa sekä Australiassa ja nyt näiden maiden joukkoon on liittymässä myös Japani.
AFP-uutistoimiston saamien tietojen mukaan Japanissa toimivat internet-operaattorit ovat saaneet runsaasti valituksia musiikki-, elokuva- ja peliteollisuutta edustavilta yrityksiltä, koska internet-operaattoreiden asiakkaat kopioivat luvatta tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Tämän seurauksena internet-operaattorit ovat päättäneet ryhtyä toimiin, joiden tarkoituksena on katkaista internet-yhteys niiltä asiakkailta, jotka kopioivat luvatta tekijänoikeudella suojattua materiaalia.
Aivan suoraan asiakkaita ei potkita ulos, vaan heille lähetetään aluksi sähköpostilla muutama varoitus ja jos toiminta edelleen jatkuu näiden varoitusten jälkeen, katkeaa asiakkaan yhteys pysyvästi.
Toiminnan suunnittelu jatkuu tarkemmin ensi kuussa, jolloin internet-operaattorit ja tekijänoikeusjärjestöt kokoontuvat suunnittelemaan tulevaa valvontajärjestelmää ja sen toteuttamista.
Yomiuri Shimbun -lehden arvioiden mukaan Japanissa on noin 1,75 miljoonaa ihmistä, jotka käyttävät tiedostonjako-ohjelmia pääasiassa tekijänoikeuksien rikkomiseen. Samaisen lehden mukaan vastaavaa toimenpidettä on ehdotettu jo kaksi vuotta sitten, jolloin yksittäinen internet-operaattori halusi aloittaa asiakkaidensa liikenteen seuraamisen, mutta tuolloin Japanin valtio ilmoitti, ettei kyseisen toiminta ole laillista, koska se rikkoo asiakkaiden yksityisyyttä.
Tällä hetkellä ei ole varmaa tietoa siitä, miten valvontajärjestelmä on tarkoitus toteuttaa ja kuinka Japanin valtio aikoo suhtautua idean uuteen tulemiseen. Monet P2P-ohjelmien käyttäjät sekä kuluttajien yksityisyyttä suojelevat järjestöt tuskin pitävät ideasta, joten ehdotus herättänee runsaasti keskustelua kansalaisten oikeuksista nousevan auringon maassa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.