Lou Reed: MP3 ei ole riittävän hyvä

Ilkka Ketola
14. maaliskuuta, 2008 15:26

Rock-tähti Lou Reed on tyytymätön digitaalisen musiikin nykyiseen äänenlaatuun ja kehityskulun suuntaan. Reedin mukaan kehitys on MP3:n myötä ollut takaperoista, ja artisti kehottaakin musiikin kuuntelijoita vaatimaan digitaaliselta musiikilta parempaa äänenlaatua. Reed kertoi tunnoistaan Texasissa pidetyssä South By Southwest -tapahtumassa, joka on samalla musiikkifestivaali ja alan konferenssi.
Artistin mukaan digitalisoituminen on viemässä tilannetta äänenlaadun suhteen huonompaan suuntaan. "Se [digitaaliteknologia] helpottaa asioiden tekemistä huonosti", Reed manaili.
Reed antoi ymmärtää, että musiikin tiivistäminen erittäin pieneen tilaan ei ole tavoittelemisen arvoinen saavutus, kun se johtaa äänenlaadun huononemiseen. "Mikäli kukaan ei tiedä paremmasta tai ei välitä, äänenlaatu pysyy hyvin, hyvin alhaisena, ja hyvästä äänestä nauttivia ihmisiä pidetään jonain kummallisina olentoina", hän tuskaili.
"Jos olet minun kaltainen henkilö, joka pitää hyvästä soundista, tarvitset hyvät kaiuttimet, hyvät stereot", Reed totesi ja jatkoi: "Mikäli et pidä hyvästä äänenlaadusta, valitse MP3."
Reed oli kuitenkin kuullut myös lohdullisia uutisia MP3:n suhteen. Hän kertoi kuulleensa MP3:n parannellusta muodosta, josta voi jo erottaa paremmin pieniä vivahteita. Epäselväksi jäi, viittasiko Reed puheillaan esimerkiksi iTunesissa myytäviin (AAC-muotoisiin) iTunes Plus -kappaleisiin, jotka on pakattu normaalihintaisia kappaleita paremmalla äänenlaadulla.
On totta, ettei häviöllisesti pakattu MP3-musiikki yllä laadultaan esimerkiksi CD:n tasolle. Lou Reed saattaa kuitenkin murehtia osittain turhia, sillä iTunesin lisäksi yhä useammat verkkokaupat tarjoavat musiikkia hyvälaatuisessa muodossa. Esimerkiksi suomalainen Levyvirasto.net kauppaa musiikkia (tosin enimmäkseen melko tuntematonta) häviöttömässä FLAC-muodossa, joka laadultaan lähentelee CD-tasoa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.