Kipinöivät iPodit tutkintaan Japanissa

Ilkka Ketola
12. maaliskuuta, 2008 14:41

Japanin hallitus on aloittanut tutkinnat Applen suositun iPod nano -soittimen turvallisuudesta. Tarkkailussa on soittimen ensimmäisen sukupolven versio, jonka tuotanto on jo lopetettu. Tutkintojen takana on viime aikoina ilmi tulleet tapaukset nanoista, jotka ovat syttyneet tai olleet lähellä syttyä palamaan.
Japanissa tutkinnat saivat alkunsa tammikuussa sattuneesta tapauksesta, jossa latauksessa olleesta iPodista lenteli kipinöitä. Japanin hallituksen edustaja kertoi, ettei tapauksessa syntynyt henkilövahinkoja. Apple ilmoitti Japanin hallitukselle tapahtuneesta välikohtauksesta maaliskuussa.
Tutkinnan kohteena oleva iPod nano, mallimerkinnältään MA099J/A, oli tuotannossa syyskuusta 2005 aina syyskuuhun 2006 asti. Samanlaisia soittimia on ministeriön mukaan Japanissa noin 425 000 kappaletta.
Japanin hallitus vaatii Applelta selitystä ongelmien syystä ja vakavuudesta. Apple ei ole vielä kommentoinut tapausta.


Yhdysvalloissa palanut iPod nano vaurioitui käyttökelvottomaksi.
Saman mallinen iPod-soitin syttyi tuleen vastikään myös Yhdysvalloissa. Soittimen omistaja kertoi tapahtuneesta eräällä keskustelupalstalla ja lähetti myös kuvia palossa täysin tuhoutuneesta soittimestaan. Myös Yhdysvalloissa sattuneessa tapauksessa iPod oli latauksessa, ja säikähtänyt soittimen omistaja selvisi vain pienin omaisuuden menetyksin.
Litium-ioni-akut ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia myös muille valmistajille kuin Applelle. Esimerkiksi vuonna 2006 Sony joutui vaihtamaan akut noin 10 miljoonasta kannettavasta tietokoneesta, kun vialliset akut ylikuumenivat ja aiheuttivat tulipaloja.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.