Irlantilainen internet-operaattori levy-yhtiöiden painostuksen alla suodatuksen takia

Kaarlo Räihä
11. maaliskuuta, 2008 20:36

Tekijänoikeusjärjestöt ovat jo pidemmän aikaa painostaneet internet-operaattoreita, jotta nämä aloittaisivat tekijänoikeudella suojatun sisällön suodattamisen omissa verkoissaan. Toistaiseksi mitään pakottavia toimenpiteitä ei kuitenkaan ole otettu asioiden suhteen.
Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut, sillä suuret levy-yhtiöt ovat vieneet Irlannissa toimivan Eircom-internet-operaattorin maan korkeimpaan oikeuteen, koska Eircom ei estä tietoverkoissaan tapahtuvia tekijänoikeusrikoksia suodatustekniikoiden avulla. Levy-yhtiöiden tarkoituksena on saada tietoverkossa tapahtuva suodatus pakolliseksi, jonka avulla levy-yhtiöt uskovat luvattoman lataamisen vähentyvän ja samalla toiveena on levymyynnin parantuminen.
Levy-yhtiöiden puolella jutussa on levy-yhtiöitä Irlannissa edustava Irish Recorded Music Association (IRMA), jonka johtaja Willie Kavanagh kertoi, että musiikkilevyjen myynti on laskenut 44 miljoonan euron edestä Irlannissa viimeisen kuuden vuoden aikana. Kavanaghin mukaan suurin syy tälle alamäelle on levyjen luvaton lataaminen, joka on lisääntynyt selvästi laajakaistojen ja P2P-verkkojen yleistyessä.
Eircom ei ole aikaisemmin suostunut suodatustekniikoiden käyttöönottamiseen ja Eircomin asianajajan mukaan yrityksellä ei ole mitään velvoitetta asiakkaidensa valvomiseen. Levy-yhtiöt vetoavat tapauksessa Irlannissa voimassa olevaan Copyright and Related Rights Acts 2000 -lakiin, jonka nojalla levy-yhtiöt aikovat syyttää Eircomia sen tietoverkoissa tapahtuvista tekijänoikeusrikoksista.
Eircom on Irlannin suurin internet-operaattori ja korkeimman oikeuden antamasta päätöksestä tulee ennakkotapaus, jonka myötä Irlantiin saadaan selvät pelisäännöt sen suhteen, miten pitkälle internet-operaattoreiden on mentävä, jotta tekijänoikeuksien rikkominen saadaan lopetettua internetissä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.