YouTube-rojaltit tilittämättä?

Kaarlo Räihä
7. maaliskuuta, 2008 12:33

Musiikkivideot ovat erittäin suosittuja YouTubessa ja katsotuimpien videoiden listalta löytyy useita musiikkivideota, joita on katseltu kymmeniä miljoonia kertoja.
CNET News -uutispalvelun saamien tietojen mukaan YouTuben kautta katsotuista videoista ei ole kuitenkaan tilitetty artisteille kuuluvia rojalteja.

YouTubella on sopimus kaikkien suurten levy-yhtiöiden kanssa, jonka myötä YouTuben pitäisi maksaa korvauksia levy-yhtiöille, mutta vaikka sopimukset on tehty jo vuoden 2006 puolella, eivät artistit ole saaneet YouTuben kautta katsotuista videoista vielä senttiäkään korvauksia.
CNET Newsin mukaan useiden yhtyeiden ja artistien managerit ovat ihmetelleet missä YouTuben rojaltit oikein viipyvät. Useita vuosia musiikkialaa edustanut asianajaja Chris Castle kertoi CNET Newsille, ettei hän tunne yhtäkään artistia, joka olisi saanut YouTuben kautta katsotuista videoista rojalteja.

Monet tahot ovat epäilleet, ettei YouTuben käyttämä musiikkikappaleiden tunnistusjärjestelmä tunnista kaikissa videoissa käytettäviä musiikkikappaleita, jolloin levy-yhtiöiden olisi hankala tilittää rojalteja artisteille, koska levy-yhtiöt eivät voi olla varmoja miten monta kertaa mitäkin kappaletta on soitettu. Tämän ongelman vahvisti myös Recording Artists Coalitionin lainopillinen neuvoja Jay Rosenthal, jonka mukaan ilman tarkkoja soittokertoja ei rojalteja voida jakaa oikeudenmukaisesti.

YouTuben edustajan mukaan syy on kuitenkin levy-yhtiöissä, joiden vastuulla on rojaltien jakaminen artisteille. CNET Newsin mukaan levy-yhtiöt ovat myös aiemmin jättäneet rojalteja tilittämättä ja New York Post -lehden mukaan kaikki levy-yhtiöt eivät ole vieläkään jakaneet Napster- ja Kazaa-oikeudenkäynneistä saatuja korvauksia artisteilleen.

Rosenthalin mukaan tilanne on ikävä kaikille osapuolille, mutta tilanne olisi ratkaistavissa siten, että levy-yhtiöt neuvottelisivat artistien kanssa korvauksista ja niiden maksamisesta vaikka tarkkoja soittotietoja ei olisikaan saatavilla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.