Effi: Sensuuriviritykset poliisin resurssien hukkaamista

Ilkka Ketola
3. maaliskuuta, 2008 12:02

Kansalaisten sähköisten oikeuksien puolestapuhuja Electronic Frontier Finland, Effi, esittää voimakasta kritiikkiä viestintäministeriön ja Keskusrikospoliisin toimintatapoja kohtaan pinnalla olleessa sensuurijupakassa. Effi vaatii, että ministeriö ja KRP alkavat kantaa vastuunsa lasten suojelusta sen sijaan, että voimavaroja hukataan ongelman maton alle lakaisuun.
KRP ja viestintäministeriö ovat todenneet, että nyt käytössä oleva sivustokohtainen sensurointi on puutteellinen ja epätarkka. Ratkaisuksi ne esittivät, että operaattoreiden tulisi siirtyä tarkempaan ns. välityspalvelinpohjaiseen sensurointiin. Effin mukaan tämäkään ei kuitenkaan paranna tilannetta ja toteaa, että vastaavia järjestelmiä on käytössä mm. Saudi-Arabiassa, Iranissa ja Kiinassa.
Effin puheenjohtaja Tapani Tarvainen selvittää: "Asiantuntija-arvioiden mukaan tällaisen tarkemman teknisen sensuurijärjestelmän toteuttaminen maksaisi useamman miljoonan euron verran. Tämän lisäksi poliisille tulisi merkittäviä lisäkustannuksia tarkemman listan ylläpitämisestä."
Tarvainen heittääkin pallon takaisin viestintäministeriöön: "Sen sijaan, että tuhlaisitte rahaa järjestelmään, joka pyrkii vain ongelman lakaisemiseen maton alle, eikö olisi järkevämpää palkata poliisille lisää asiantuntevaa henkilökuntaa lapsipornorikosten oikeaan selvittämiseen?"
Effi muistuttaa, että poliisin resurssipula erityisesti IT-puolella haittaa tällä hetkellä sekä rikosten selvittämistä, että tutkinnan kohteeksi joutuneiden henkilöiden oikeusturvaa. Esimerkiksi takavarikossa olevien tietokoneiden tutkiminen kestää Effin tietojen mukaan tyypillisesti kuukausia. Pitkät tutkinta-ajat ovat oikeusturvaongelma syyttömille henkilöille, joiden koneet on tutkimusta varten takavarikoitu ja jotka joutuvat tulemaan toimeen ilman koneitaan ja niihin tallennettuja tietoja. Resurssipula on havaittu myös poliisissa, sillä tuoreessa poliisin neuvottelukunnan raportissa todetaan, ettei edes nykyisistä tehtävistä suoriutuminen ole mahdollista voimassa olevalla rahoitustasolla.
Myös Effin hallituksen jäsen Jyri Luostarinen kohdistaa kritiikkitykkinsä Suvi Lindenin ja KRP:n toimintaan. "Valitettavasti liikenneministeri Suvi Linden ja KRP näyttävät asettuneen siilipuolustukseen nykyisen järjestelmän puolesta. Järjestelmän kriitikkojen uhkailun ja edeltäjien syyttelyn sijaan olisiko nyt kuitenkin oikea aika istua alas ja miettiä, millä keinoilla vakavasti rajalliset resurssit saadaan tehokkaimpaan käyttöön lasten hyväksikäytön estämiseksi", Luostarinen kysyy Effin tiedotteessa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.