Kauan eläköön digiTV!

Ilkka Ketola
1. maaliskuuta, 2008 12:43

Suomessa on nyt virallisesti siirrytty digiaikaan, kun analogiset televisiolähetykset lakkasivat myös kaapeliverkossa lauantaiaamuna kello 8. Digisiirtymän jälkeen televisiota ei enää pysty katsomaan ilman digisovitinta tai digitelevisiota. Analogisilla kanavilla katsojia tervehtii tästä eteenpäin ainoastaan testikuva ja teksti, jossa kerrotaan analogisten lähetysten loppumisesta.
Kaapelitelevisio-operaattori Welhon tv-palveluista vastaava johtaja Jussi Vuorinen kertoi YLE-uutisille, että itse siirtymä analogisista lähetyksistä digilähetyksiin on kaapeliyhtiöissä rutiinityötä.
Vaikka analogisten lähetysten loppuminen on ollut pitkään tiedossa, on monet jättäneet laitehankinnat viime tippaan. Vielä tammikuussa arvioitiin noin 300 000 kaapelitalouden eli viidenneksen koko kaapeliverkon kodeista olevan vailla digisovitinta. Viime viikolla Finnpanel arvioi määrän olevan karkeasti noin 100 000. Liikenne- ja viestintäministeriö taas arvioi perjantaina, että noin viisi prosenttia kotitalouksista on vielä ilman digisovitinta.
Vaikka digiaika on nyt virallisesti alkanut, osa kaapeliyhtiöistä on ilmoittanut siirtyvänsä lähetyksiin eri aikataululla. Esimerkiksi Vaasan Läänin Puhelin VLP siirtyi digitaaliseen aikaan jo perjantaina. DNA:n ja Soneran kaapeliverkoissa analogisten lähetysten taival päättyy vasta maanantaina.
Vielä ilman digiboksia olevien avuksi keräsimme listan sivustomme kävijöiden suosimista laitteista. Listaan ja käyttäjien kommentteihin kannattaa tutustua, mikäli digilaitteet on vielä hankkimatta!
Analogisen television taival Suomessa ehti kestää reilut 50 vuotta. Ensimmäisen julkisen koelähetyksen järjestivät Otaniemen teekkarit 24. toukokuuta vuonna 1955. Säännölliset televisiolähetykset alkoivat lokakuussa 1956. Tuolloin Tekniikan Edistämissäätiö TES alkoi lähettämään ohjelmaa kahtena iltana viikossa, torstaina ja sunnuntaina. Lähetykset alkoivat 19.30 ja kestivät noin kaksi tuntia.
Kaapelitelevisio taas murtautui Suomeen vuonna 1975, jolloin Helsingin Kaapelitelevisio HTV aloitti lähetykset kolmen kanavan voimin. Kanavat olivat Helsinki, Tieto ja Viihde, joista viimeisimmän katselemiseen tarvittiin erillinen "mustarasia". Kanavien alkukirjaimista muodostui myös käytetty HTV-lyhenne.
Toivottakaamme digiTV:lle edeltäjänsä tavoin pitkää ja menestyksekästä elonkaarta, vaikka teknologioiden yhdentyminen ja kehityksen nopeutuva tahti povaavatkin nykyiselle digille edeltäjäänsä lyhyempää tulevaisuutta. Kun digilähetykset ja -laitteet ovat jo päässeet ohi pahimmista lapsentaudeistaan, on koko kansalle toivottavasti luvassa auvoisia hetkiä paremman kuvanlaadun ja kattavamman televisiotarjonnan parissa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.