Ruotsalaiset levy-yhtiöt: P2P on pop!

Ilkka Ketola
28. helmikuuta, 2008 16:44

Levyteollisuuden yleisin vastaus P2P-verkkoihin ja tiedostojenjakoon on ollut aggressiivinen hyökkäys sekä tiedostonjakajia että palvelimia vastaan. Yksin piratismi on nähty aiheuttajana vaikeuksiin, joita levyteollisuus on kohdannut. Viime aikoina musiikkiteollisuus on kuitenkin jo osoittanut merkkejä sopeutumisesta muuttuneeseen tilanteeseen: DRM-suojauksista on luovuttu niin CD:illä kuin musiikkilatauksissa, ja uusia liiketoimintamallejakin on rohkeasti kokeiltu. Nyt joukko ruotsalaisia indie-levy-yhtiöitä ottaa vielä aimo harppauksen eteenpäin ja myöntää, että P2P-teknologiat ovat tulleet jäädäkseen, ja haastaa teollisuuden miettimään, miten teknologioita voisi hyödyntää.
Seitsemän ruotsalaisen indie-levy-yhtiön joukko pyrkii ratkaisemaan levy-yhtiöiden ongelmia perustamansa yhteishankkeen kautta. Hanke on saanut nimekseen The Swedish Model, eli ruotsalainen malli. TheSwedishModel.org-sivustolla projektia kuvataan seuraavasti:

The Swedish Model on uusi yhteistyö- ja keskustelualusta, joka koostuu seitsemästä ruotsalaisesta independent-levy-yhtiöstä. Meillä on yhteinen agenda. Haluamme palauttaa huomion musiikkiin. Uskomme tulevaisuuteen. Toimimme näin, koska haluamme tuoda esiin hyvää musiikkia ja jatkamme niin kauan kuin luovia ihmisiä on olemassa. Luovat eivät seiso ja kaadu taloudellisen mallin tai fyysisen tuotteen rinnalla.
Levy-yhtiöt toteavatkin, että internet on tuonut mukanaan monia uusia hienoja mahdollisuuksia demokratisoida musiikkia. Musiikkiteollisuus ei kuitenkaan ole pysynyt muutosten vauhdissa, ja kuilu musiikin tuottajien ja kuuntelijoiden välillä on kasvanut yhä suuremmaksi.
Ruotsalaisen mallin ideanikkarit näkevätkin nyt aiheelliseksi miettiä, miten uutta teknologiaa voisi hyödyntää yhä paremmin musiikin hyväksi. Vinkkiä kehotetaan ottamaan lehdistöstä ja peliteollisuudesta, jotka ovat osanneet ottaa vastaan internetin ja kehittää sinne uusia palveluita. Levy-yhtiöt kutsuvat kaikki halukkaat mukaan pohtimaan rakentavampia ratkaisuja.
Ruotsin piraattipuolue Piratpartiet otti ilolla vastaan Swedish Modelin raikkaan tavan suhtautua vallitsevaan tilanteeseen. "Tämä on mahtavaa", toteaa puolueen vetäjä Rick Falkvinge. "On olemassa luovia ihmisiä, jotka osaavat ajatella eteenpäin. Nämä levy-yhtiöt luovat uutta liiketoimintamallia. Vanhat jättiläiset lobbaavat politiikkoja, haastavat oikeuteen kaiken mikä liikkuu ja yrittävät kontrolloida internetiä. Mutta levy-yhtiöiden tarkoitus on palvella muusikoita ja heidän fanejaan, ei toisin päin. Nämä uudet levy-yhtiöt ymmärtävät asian. Tulevaisuus kuuluu heille", Falkvinge sanailee.
TorrentFreak haastatteli yhden mukana olevan levy-yhtiön, Flora & Faunan, edustajaa, Henrik von Euleria. Euler huomauttaa, että internet on muuttanut monia asioita. Netin välityksellä muusikot tavoittavat välittömästi huomattavasti suuremman yleisön kuin aiemmin. Lisäksi monet aiemmin tarpeelliset väliportaat voidaan ohittaa, ja musiikki siirtyykin studiosta huomattavasti suorempaan kuuntelijoille.
Euler jatkaa, että muusikoilla on myös mahdollisuus toimia paljon itsenäisemmästi, ja he voivatkin halutessaan tehdä kaiken vaikka itse. Samalla hän kuitenkin myös toteaa, että vaikka muusikot pystyisivätkin tekemään kaiken itse, niin suurin osa heistä tuskin sitä haluaa.
Levy-yhtiöiden roolin Euler näkeekin jo olevan muutoksessa. Suunta on hänen mukaansa kohti tilannetta, jossa levy-yhtiöt toimivat ikään kuin taideintendentteinä, jotka nostavat hyviä lahjakkuuksia pinnalle. Yhtiöiden rooli on siis muuttumassa yhä luovemmaksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.