Australiakin harkitsee warettajien potkimista netistä

Ilkka Ketola
28. helmikuuta, 2008 14:27

Billboardin julkaiseman artikkelin mukaan myös Australian hallitus pohtii Iso-Britannian mallin mukaista lakia, joka sulkisi toistuvasti piratismia harrastavat netin ulkopuolelle. Myös Australiassa vasta kolmas kiinnijääminen johtaisi nettiyhteyden pysyvään sulkemiseen, ja valvonta jäisi palveluntarjoajien vastuulle.
Australiassa harkinnassa on ehdotus, joka on identtinen brittien suunnitelmien kanssa. Piratismista kiinni jäädessään ensimmäisellä kerralla selviää pelkällä varoituksella. Piratismin jatkuessa toinen narahdus johtaisi Internetyhteyden sulkemiseen määräajaksi. Kolmannella kerralla armoa ei enää tunneta, vaan nettiyhteys katkaistaan pysyvästi.
Maan viestintäministeri Stephen Conroy kertoi radiohaastattelussa hallituksen seuraavan, millaisiin lakiratkaisuihin vanhassa siirtomaaisäntävaltiossa päädytään.
Australian levyteollisuuden etujärjestö ARIA on markkinoinut lakiehdotusta erittäin tehokkaana keinona taistella piratismia vastaan. Billboardille asiaa kommentoi ARIA:n toiminnanjohtaja Stephen Peach.
"Ehdotus on erittäin houkutteleva. Se hyödyttää levy-yhtiöitä ja muusikoita. Se hyödyttää palveluntarjoajia, sillä se vähentää kalliin liikenteen määrää. Laki toimisi myös yhteisön parhaaksi, sillä sen avulla vältyttäisiin negatiivisilta seurauksilta, joita yksittäisiä tiedostonjakajia vastaan nostetut oikeustapaukset ovat aiheuttaneet ympäri maailmaa", Peach pohtii ja toivoo, että Australiassa ei jouduttaisi turvautumaan vastaaviin oikeustoimiin.
ARIA:n mukaan maan internetkäyttäjistä 2,8 miljoonaa latasi luvatonta musiikkia tai elokuvia vuonna 2007. Internetin käyttäjiä maassa on noin 15 miljoonaa.
Peachin mukaan ARIA;n toiveena on kuitenkin, että lain sijaan ARIA solmisi palveluntarjoajien kanssa vapaaehtoisen sopimuksen. Järjestelyssä ARIA hoitaisi liikenteen valvomisen ja palveluntarjoajat hoitaisivat varoituskirjeiden välittämisen ja yhteyksien katkaisemiset.
Palveluntarjoajat ovat kuitenkin edelleen haluttomia ryhtymään lain kouran jatkeeksi. Palveluntarjoajien kattojärjestö korostaa, että maissa joihin uusia lakeja on suunniteltu, on jo voimassa olevat lakisäädökset tekijänoikeusrikkomusten varalta, ja näitä lakeja tulisi käyttää lataajia rangaistaessa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.