Ismo Alangon uutuusalbumi ladattavissa CD-tasoisena

Ilkka Ketola
27. helmikuuta, 2008 13:56

Ismo Alangon uutuusalbumi "Blanco Spirituals" on ensimmäinen merkittävä kotimainen musiikkijulkaisu, joka on saatavilla häviöttömässä FLAC-formaatissa. Toisin kuin MP3-formaatti, FLAC ei poista musiikista lainkaan tietoja, vaan säilyttää sen täysin alkuperäisessä laadussaan.
Alangon uutuuslevyn julkaisee indie-musiikkiin keskittynyt levy-yhtiö Fullsteam Records, jolle Blanco Spirituals on ensimmäinen Alanko-julkaisu. Fullsteam on valittu jo neljä kertaa peräkkäin vuoden indie-yhtiöksi Musiikki&Media-tapahtumassa. Fullsteam Recordsin Niko Kangas pitää erittäin tervetulleena kehityssuuntana sitä, että myös ladattavaa musiikkia on vihdoin saatavilla täysin CD-laatuisena.
Albumia myy FLAC-muodossa kolmatta vuotta toimiva Levyvirasto.net-verkkopalvelu, joka keskittyy erityisesti indie-musiikkiin. Levyviraston Antti Peisa pitää FLACia varteenotettavana MP3:n seuraajana.
"FLAC on ehdottomasti vahvin ehdokas MP3:n seuraajaksi. FLACin koko ei tänä päivänä ole enää ongelma, sillä tallennuskapasiteettia uusista tietokoneista ja taskusoittimista kyllä löytyy. Kokeilemme formaattia alkuun muutamien mielenkiintoisimpien julkaisujen kohdalla, mutta tavoitteenamme on saada kevään aikana yhä kattavampi valikoima musiikkia tarjolle FLAC-muodossa", Peisa kertoo.
FLAC (lyhenne sanoista Free Lossless Audio Codec) on häviötön äänenpakkausmenetelmä, joka on patentoimaton ja lisenssimaksuton. Toisin kuin häviölliset menetelmät kuten MP3, AAC ja Ogg Vorbis, FLAC ei poista yhtään informaatiota alkuperäisestä äänisignaalista ja soveltuu siksi erityisesti musiikin tallentamiseen, mutta myös päivittäiskuunteluun. Tosin FLAC-tukea ei löydy vielä läheskään kaikista suosituista kannettavista musiikkisoittimista, joten MP3-soitintaan varten musiikin joutuu muuntamaan eri muotoon. Useimmat mediasoitinohjelmat (kuten Winamp) sen sijaan osaavat jo toistaa FLACejakin.
Ismo Alanko Teholla Blanco Spirituals -levyn voi ostaa niin CD, MP3 kuin FLAC-formaatissa Levyviraston verkkokaupasta osoitteessa www.levyvirasto.net. CD-version hinta on 20 euroa, kun MP3- tai FLAC-muodossa Alangon uutukaisen saa itselleen kymmenellä eurolla. Levyn MP3-versio vie tilaa noin 80 megatavua, kun taas FLAC-versio vaatii peräti 270 megatavua. Levyviraston musiikki on ilahduttavasti täysin vapaata DRM-suojauksista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.