Puhelin venyy ja paukkuu tulevaisuudessa?

Lauri Jämsä
25. helmikuuta, 2008 18:19

Matkapuhelinvalmistaja Nokia ja Cambridgen yliopisto ovat kehittäneet yhteistyössä nanoteknologiaan perustuvan konseptipuhelimen. Morph-nimellä kulkevan tulevaisuuden viestintävälineen kerrotaan olevan venyvä ja taipuisa laite, jota käyttäjän on mahdollista muotoilla haluamallaan tavalla.
Morph on tällä hetkellä esiteltävänä modernin taiteen museon MoMan näyttelyssä New Yorkissa. Myös Nokia esittelee laitetta verkkosivuillaan. Konseptilaitteen kerrotaan olevan taipuisa, mutta myös sen elektroniikka on nähtävissä läpikuultavan muotoilun ansiosta.
Nokian mukaan nanotekniikan hyödyntäminen on mahdollistanut venyvien, taivuteltavien sekä todella vahvojen materiaalien ja komponenttien valmistuksen. Levymäiseen muotoon taivutetun laitteen kerrotaan mahtuvan hyvin taskuun ja mahdollistavan paremman käyttömukavuuden. Eri muotoon taivuteltuna laite sen sijaan voi soveltua paremmin esimerkiksi ranteeseen kiinnitettäväksi. Nanoteknologian avulla laite pysyy myös siistinä, koska se hylkii kosteutta, sormenjälkiä ja likaa.
Laitteesta on suunniteltu myös ympäristöystävällinen, koska nanoteknologia mahdollistaa erilaisten aurinkoenergiamahdollisuuksien hyödyntämisen. Samaan aikaan tutkimukset ovat antaneet lupaavia tuloksia pienempien, kestävämpien ja pitkäikäisempien akkujen valmistuksessa.
Konseptilaitteen kerrotaan osaavan myös paljon muita uusia ominaisuuksia, joita nanotekniikka mahdollistaa. Laitteella voisi olla mahdollista mitata muun muassa ilmansaasteita ja muita ympäristön muutoksia. Esimerkkinä Nokia antaa tilanteen, jossa laite kertoo käyttäjälleen, tarvitseeko hedelmää pestä ennen sen syömistä.
Nokian ja Cambridgen yliopiston yhteistyö käynnistyi vasta vuosi sitten, mutta on tuottanut nopeasti varteenotettavia vaihtoehtoja käytettäväksi tulevaisuuden matkaviestimissä. Nokia kertoo, että yhteistyön tavoitteena on kehittää kännykkäteknologiaa turvallisessa ympäristössä ja esitellä tulevaisuuden mahdollisuuksia suurelle yleisölle.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.