Pakistanin YouTube-esto hävitti YouTuben netistä

Ilkka Ketola
25. helmikuuta, 2008 11:38

Pakistanissa eilen voimaanastunut YouTube-esto onnistui palveluntarjoajan töppäilyjen vuoksi estämään pääsyn videosivustolle myös muista maista ja jumiuttamaan Pakistanin verkkoliikenteen. Pakistanilainen palveluntarjoaja PieNet päätti toteuttaa hallituksen estomääräyksen ohjaamalla YouTuben liikenteen sopivammaksi katsomalleen sivustolle, mikä johti yllättäviin ongelmiin. Tilanteen korjaamiseksi Pakistanin suurin operaattori PCCW katsoi parhaaksi sulkea maan kokonaan pois Internetistä.
PieNetin uudelleenohjauksen oli tarkoitus koskea ainoastaan Pakistanin alueelta YouTubeen kohdistuvaa liikennettä. Virheellinen IP-osoite levisi kuitenkin pian myös reitittimille maan ulkopuolella, ja YouTuben liikenne alkoi ohjautua kaikkialta maailmasta Pakistaniin. Tämä aiheutti ensimmäisenä sen, että YouTube tipahti noin tunniksi kokonaan pois linjoilta joissain maissa, ilmeisesti myös Suomessa. Toinen seuraus oli se, että Pakistanin Internetliikenne jumiutui lähes täysin, kun suurin osa yhden maailman suosituimman sivuston koko liikenteestä ohjautui maahan, ja tämän vuoksi PCCW päätti katkaista maan netin täysin irti ulkomaailmasta.
Käytännössä Pakistanin huonosti toteutettu estokikkailu johti siis palvelunestohyökkäykseen maata itseään vastaan. Kulunutta sanontaa käyttäen voikin siis todeta, että Pakistanin YouTube-eston tapauksessa pilkka napsahti pahemman kerran omaan nilkkaan.
Pakistanin hallitus määräsi YouTuben estolistalle sunnuntaina, kun palvelusta löytyi islamin uskoa herjaavia videoita. Videoissa on esillä tanskalaisten sanomalehtien julkaisemia Muhammed-aiheisia pilakuvia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.