YouTube tulinjalle Muhammed-pilapiirroskiistassa

Ilkka Ketola
24. helmikuuta, 2008 22:20

YouTube on jälleen joutunut silmätikuksi turhan vapaamielisen sisältönsä vuoksi. Tällä kertaa videopalvelu määrättiin operaattoreiden estolistalle Pakistanissa, kun maan sisäministeriö katsoi palvelun sisältävän islamin uskontoa pilkkaavaa materiaalia. Estosta ilmoitettiin sunnuntaina, ja se on voimassa toistaiseksi.
YouTubesta löytyi ilmeisesti videoita, joissa on tanskalaisen Jyllands-Postenin alunperin vuonna 2005 julkaisemia Muhammed-aiheisia pilapiirroksia. Kuvat kuohuttivat koko islamista maailmaa, sillä uskonto ei perinteisesti salli profeettansa kuvien esittämistä. Jyllands-Posten julkaisi kuvat uudestaan pari viikkoa sitten, ja muut tanskalaislehdet seurasivat perässä.
Pakistanilaisoperaattorit ovat ilmoittaneet eston syyn asiakkailleen sähköpostitse. Asian korjaamiseksi asiakkaita kehotetaan ottamaan yhteyttä YouTubeen ja pyytämään videoiden poistoa.
Pakistanissa tanskalaisten sananvapauden puolesta taistelu on saanut islaminuskoiset osoittamaan raivoisasti mieltään. Sunnuntaina kiihkomielinen mielenosoittajajoukko marssi Karichin kaupungin kaduilla ja poltti Tanskan pääministeriä sekä eniten julkisuutta saanutta pilapiirtäjä Kurt Westergaardia esittäviä kuvia. Kuolemaa pilapiirtäjälle toivonut joukko myös poltti Tanskan ja Yhdysvaltojen lippuja. Vastaavia mielenosoituksia on ollut myös useissa muissa maan kaupungeissa.
Tanskalaiset pilapiirtäjät julkaisivat vuonna 2005 provokatiiviset kuvansa testatakseen, onko maan voimakkaasti kasvanut muslimiväestö vaikuttanut sananvapauden toteutumiseen maassa. Tällä kertaa tanskalaislehdet julkaisivat kuvat vahvistaakseen kantaansa sananvapauden säilyttämisen tärkeydestä, kun maassa oli ensin paljastunut juoni pilapiirtäjä Westergaardin murhaamiseksi. Murhan suunnittelusta epäiltynä pidätettiin kolme henkilöä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.