Suomeenkin perustetaan Piraattipuolue

Ilkka Ketola
24. helmikuuta, 2008 19:21

Piraattiliitto.org uutisoi, että Suomeenkin ollaan viimein perustamassa kauan kaivattu Piraattipuolue. Suomen Piraattipuoleen toiminnan esikuvana tulee olemaan Ruotsin Piraattipuolue. Kaivattu Piraattipuolue saadaan nyt viimein alulle, kun projektille on löytynyt viimein vetäjä. Urakkaa lähtee Suomessa vetämään vasta 22-vuotias opiskelijanuorukainen Joensuusta, Matti Hiltunen.
Hiltunen ilmoitti suunnitelmistaan tarttua tuumasta toimeen Piraattiliiton keskustelufoorumilla. "Tässä vaiheessa kuuluisi sanoa, että Piraattipuolue on ehdottomasti oltava, mutta se tarvitsee jonkun panemaan asiat liikkeelle, ja että itselläni ei ole siihen juuri nyt aikaa. En kuitenkaan aio sanoa näin. Sen sijaan tarjoan kaikille täällä ja muualla Piraattipuolueelle apua luvanneille tilaisuuden lunastaa lupauksensa. Älkää kertoko kenellekään, mutta Suomen Piraattipuolueen nettisivu ja foorumi odottavat kehityspalvelimellani äsken maksamani verkkotunnushakemuksen käsittelyä", Hiltunen toi suunnitelmansa julki viime viikon keskiviikkona.
Hiltusen tavoitteena on saada puolueen sivusto toimintaan mahdollisimman nopeasti, toivottavasti jo ensi viikon alussa. Tämän jälkeen agendassa on perustamiskokouksen pitäminen. "Sivut aukeavat ensi maanantaina eli helmikuun 25. päivä. Osoite ei ole mitenkään erityisen hankala arvata, mutta ilmoitan asiasta aikanaan vielä ihan virallisestikin", Hiltunen toteaa Piraattiliiton haastattelussa.
Verkkosivujen osoite on tietenkin www.piraattipuolue.fi, mutta toistaiseksi sivustolla ei ole vierailijalle tarjolla muuta kuin viesti "Malttakaa!".
Hiltunen kertoo olevansa täysin uusi kasvo politiikan saralla eikä kuulu mihinkään puolueeseen. Kiinnostus politiikkaan on kuitenkin kytenyt miehen rinnassa aina, mutta sopivaa puoluetta ei ole ollut tarjolla. "Olen tietty harkinnut politiikkaan lähtemistä, mutta yhdelläkään toistaiseksi olemassa olevalla puolueella ei ole ollut tarjota riittävän vetoavaa asiaa, jolle omistautua. Asiaa, jolla on oikeasti potentiaalia muuttaa yhteiskuntaa vapaammaksi ja onnellisemmaksi, ja jolle aika on yhtä otollinen kuin mitä se on poliittiselle piratismille juuri nyt", Hiltunen kertaa motiivejaan lähteä perustamaan uutta puoluetta Suomeen.
Puolueen asialistaa Hiltunen on hahmotellut Ruotsin Piratpartietin mallin mukaisesti. "Puolueohjelman runko on käytännössä Piratpartietin periaatejulistus jaettuna viiteen käytännön tavoitteeseen. Nämä tavoitteet ovat: ei-kaupallisen kopioinnin vapauttaminen, kaupallisen kopioinnin suojan rajoittaminen viiteen vuoteen, DRM-kielto, patenttijärjestelmän hylkääminen ja yksityisyyden sekä yksilönvapauden kunnioittaminen", Hiltunen tiivistää vielä keskeneräisen ohjelman pääkohdat.
Haastattelun lopuksi Hiltunen korostaa, että puolueen ohjelmaa ei olla vielä lyöty lukkoon. Lopullisiin tavoitteisiin ja toimintaan tulee suuresti vaikuttamaan peruskokous, joka päättää puolueen lopullisen linjauksen. Niin ikään käytännön strategia tulee riippumaan pitkälti peruskokouksessa valittavasta puheenjohtajasta ja puoluehallituksesta.
Perustamiskokouksen tarkka aika ja paikka ovat toistaiseksi avoimia ja riippuvat Hiltusen mukaan pitkälti osallistujien asuinpaikasta, määrästä ja mielipiteestä. Hiltunen toivottaa myös kaikki tervetulleiksi tuomaan puolueen 25. päivä aukeavalla keskustelualueella esiin oman mielipiteensä peruskokouksen ja kaiken muunkin suhteen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.