Internet-operaattorit valvovat brittejä jo ensi vuonna?

Kaarlo Räihä
23. helmikuuta, 2008 10:47

Uutisoimme viime viikolla Ison-Britannian mahdollisesta internet-liikenteen valvonnasta, jonka tarkoituksena on estää tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton kopiointi. Nyt suunnitelmista on paljastunut uusia tietoja, joiden valossa kuluttajilla ei ole enää pelkoa internet-yhteyden katkeamisesta, jos joku lataa luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä.
Sen sijaan vastuuta yritetään sysätä internet-operaattoreille, joiden pitäisi aloittaa liikenteen valvonta vuoden 2009 keväällä, jos suunniteltu laki hyväksytään. Lain tarkoituksena olisi saattaa operaattorit vastuuseen asiakkaidensa tekemistä tekijänoikeusrikkomuksista, jos nämä eivät ota käyttöön tarpeellisia keinoja rikkomusten estämiseen. Lain takana seisovat tekijänoikeusjärjestöt, joiden mukaan luvaton lataaminen on heikentänyt tuotteiden myyntiä. Arvioiden mukaan Isossa-Britanniassa on kuusi miljoonaa ihmistä, jotka lataavat vuosittain tekijänoikeudella suojattua sisältöä ilman lupaa.
Internet-operaattoreita edustava Internet Service Provider's Association (ISPA) pitää tilannetta hankalana, sillä kunnollisen lainsäädännön luominen asian tiimoilta on hankalaa. ISPA:n edustajan mukaan uuden lain olisi noudatettava nykyistä lainsäädäntöä ja lain tuomat muutokset olisi oltava käytännössä toteutettavissa ilman suuria taloudellisia investointeja.
Erityisesti nykyinen lainsäädäntö on suunnitelmien suurena esteenä, sillä vuonna 2002 voimaan tulleen sähköiseen kaupankäyntiin liittyvän asetuksen mukaan Isossa-Britanniassa toimivat internet-operaattorit eivät ole vastuussa heidän verkoissaan siirrettävästä datasta. Myös EU:n yksityisyyttä suojaavat lait asettavat rajoitteita sille, kuinka tarkkaan kuluttajien dataliikennettä voidaan tutkia.
Äänitealan etuja puolustavan IFPI:n johtaja John Kennedy mukaan internet-operaattoreilla on mahdollisuus vaikuttaa luvattomaan lataamiseen. Kennedyn mukaan luvaton lataaminen on viime vuosien aikana vahingoittanut musiikkiteollisuutta huomattavasti. Kennedy haluaisi myös, että muut Euroopan valtiot seuraisivat perässä ja aloittaisivat vastaavien lakien säätämisen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.