BBC:n iPlayer nostaa operaattoreiden kustannuksia

Kaarlo Räihä
22. helmikuuta, 2008 23:08

BBC:n iPlayer-videopalvelu on saanut runsaasti negatiivista palautetta Isossa-Britanniassa toimivilta internet-operaattoreilta, koska iPlayerin käyttö lisää huomattavasti asiakkaiden tiedonsiirtoa. Aiemmin operaattorit ovat olleet kuitenkin vaitonaisia tarkoista luvuista, mutta nyt PlusNet on julkaissut tarkkoja tilastoja iPlayerin tuomista muutoksista.
iPlayerin virallinen julkaisu tapahtui joulukuun lopulla, jonka jälkeen iPlayerin suosio verkkoliikenteen luojana on kasvanut rajusti ja tällä hetkellä 5 prosenttia kaikesta liikenteestä PlusNetin verkoissa koostuu iPlayerin siirtämästä datasta. Tämän seurauksena videoiden streamauksesta johtuvat kulut ovat kolminkertaistuneet kuukaudessa, joten jos iPlayerin suosio on yhtä suurta muiden operaattoreiden keskuudessa, ovat monet internet-operaattorit pian suurissa vaikeuksissa verkkojensa toimivuuden kanssa.
Ongelmat pahentuisivat entisestään, jos markkinoille tuodaan erillisiä IPTV-bokseja, joiden avulla iPlayerin ohjelmisto saadaan tuotua suoraan televisioon. PlusNetin Dave Tomlinson pelkää, että tilanne pahentuu entisestään, kun BBC:n, ITV:n ja Channel 4:n yhteinen Project Kangaroo -videopalvelu aloittaa toimintansa tämän vuoden aikana. Muita ongelmien aiheuttajia voivat olla mm. iTunesin elokuvien vuokraus ja teräväpiirtolatausten yleistyminen.
Monet operaattorit ovat vaatineet, että BBC korvaisi osan niistä kuluista, joita iPlayerin käyttö heille tuo. BBC:llä ei ole kuitenkaan toistaiseksi hätää, sillä ilman lainmuutosta operaattorit eivät voi vaatia korvauksia ja nykyisellään operaattorit eivät uskalla heikentää iPlayerin toimivuutta, sillä asiakkaat saattaisivat tämän seurauksena siirtyä toisen operaattorin asiakkaiksi.
Myös Iso-Britannian hallitus on huomannut internet-yhteyksien tärkeyden ja operaattoreiden huolet runkoverkon täydellisestä tukkeutumisesta ovat hallituksen tiedossa. Tällä hetkellä Britanniassa ei ole valtion sanelemaa laajakaistaohjelmaa, mutta tähän tilanteeseen on tarkoitus tulla muutos vielä tämän vuoden aikana. Lasku nopeammista tietoliikenneverkoista langennee ainakin osittain veronmaksajien harteille, sillä tällä hetkellä näyttää siltä, että yritykset tarvitsevat valtiolta rahaa verkkojen parantamista varten.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.