Ydinvoimalaonnettomuus onkin pankkihyökkäys

Matti Robinson
21. helmikuuta, 2008 15:01

Hiljattain suomalaisia hätkähdyttänyt spämmimaili ydinsaastumisesta on osoittautunut pankkitunnuksia kerääväksi troijalaiseksi. F-Secure tiedotti tänään, että kotimaassa levinneen suomenkielisen roskapostiviestin sisältämän linkin takaa löytyi ZBot.HS virus. Keskiviikon aikana huimasti levinnyt maili kulkee mm. otsikoilla "Uutinen Suomen ydinsaastumisesta", "Etsin rakastajaa" ja "Etsin kaveria".
F-Securen mukaan saastuneita koneita ei kuitenkaan ole kovin paljon laajasta levikistä huolimatta. "Ilmeisesti riittävän monet muistavat että Mikkelissä ei ole ydinvoimalaa, ja ovat siten ymmärtäneet viestin olevan huijausta ja jättäneet sen huomiotta. Toisaalta tämä voi kertoa myös siitä, että suomalaisilla tietokoneenkäyttäjillä on virustorjunta ajantasalla, jolloin vaaraa haittaohjelman latautumisesta omalle koneelle ei ole", sanoi F-Securen tietoturva-asiantuntija Erkki Mustonen.
Vaarassa ovat ainakin Nordean pankkitunnukset, "Jos asiakas on klikannut viestissä olevaa linkkiä eikä virustorjunta ole ajantasalla, tietokone on todennäköisesti saastunut. Saastuneella tietokoneella haittaohjelma pyrkii muun muassa keräämään Nordean verkkopankkiasiakkaiden tunnuksia tai mahdollisesti vaikuttamaan maksuihin", muistuttaa Kari Oksanen Nordeasta. Nordea.fi -osoitteeseen on päivitetty ajantasalla olevat ohjeet, joiden mukaan asiakkaan ei tule kirjautua verkkopankkiin, mikäli epäilee tietokoneensa saastuneen.
F-Securen virustentorjuntatuotteet havaitsevat ZBot.HS –haittaohjelman ja poistavat sen.
--
Ydinsaastumisviesti sisältää seuraavan tekstin:

"Subject: Uutinen Suomen ydinsaastumisesta
Internetin keskustelupalstoilla kirjoitettiin suuresta räjähdyksestä Suomen ydinvoimalassa Mikkelin tienoilla, joka silminnäkijöiden mukaan on tapahtunut klo 15.
Muun muuassa eräs kaupungin asukas ehti soittaa sukulaisilleen ja sanoi että kaupungissa katketaan puhelinlinjat estääkseen ihmisiä soittamasta muille. Hän väittää että ydinvoimalassa tapahtunut räjähdys oli hyvin voimakas. Nyt radioaktiivinen pilvi on liikkumassa.
Nämä tiedot on vahvistettu hallituksen yksityiskeskustelujen perusteella. Sitäpaitsi paikalliset asukkaat lataavat blogiinsa räjähdyksen seurauksia ja uhrien ruumiita käsitteleviä valokuvia.
Blogi: [geocities.com linkki]"

Etsin Rakastajaa/Kaveria -viesti sisältää seuraavan tekstin:
"Moi. Nimeni on Tatjana. Olen opiskelija ja tulin Suomeen opiskelemaan.
Etsin ystävää ja seksikumppania. Tarvitsen vain hyvän miehen joka on kunnollinen,
luotettava ja älykäs. Antakaa minun tietää jos haluatte tavata kanssani.
Edes jos tulette minulle vain hyväksi ystäväksi.
Voitte katsoa valokuviani kotisivullani osoitteella ….
[geocities.com linkki]
Huomioidaan vain vakavat tarjoukset. Kiitos."

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.