Yle suunnittelee oikeustoimia TVkaistaa vastaan?

Ilkka Ketola
20. helmikuuta, 2008 13:03

TV-ohjelmia tallentavaan verkkopalvelu TVkaista.fi:hin aiemmin myötämielisesti suhtautunut Yle muutti tammikuussa yllättäen kantaansa palvelun laillisuuteen. Nyt MTV3 Uutiset kertoo, että Yle kokoontuu ensi viikolla yhdessä tekijänoikeusjärjestöjen kanssa pohtimaan, ryhdytäänkö TVkaistaa vastaan oikeustoimiin.
TVkaista tallentaa asiakkaidensa puolesta televisio-ohjelmia suomalaisilta kanavilta kahden viikon ajaksi. Tallenteita voidaan katsoa internetin välityksellä. Ongelmaksi Yleisradion näkee sen, että TVkaista.fi:n mainoksien mukaan tallennuksesta ei vastaa kuluttaja itse, vaan palvelua tarjoava yhtiö, vaikka lain mukaan kuluttajien pitäisi itse tehdä tallennukset. "Tämä tarkoittaa sitä, että tallentajana on Tvkaista, ei kuluttaja", totesi Yleisradion lakiosaston päällikkö Katri Olmo Helsingin Sanomille.
Ilmeisesti myös tekijänoikeusjärjestö Kopiosto on laatinut asiasta selvityksen, joka tukee Ylen kantaa palvelun laittomuudesta. Selvitystä ei kuitenkaan olla annettu julkisuuteen.
"Me kokoonnumme ensi viikolla miettimään yhteistä kantaa. Sen enempää en halua tässä vaiheessa kommentoida", toteaa Olmo MTV3 Uutisille.
TVkaistan toimitusjohtaja Fredrik Husberg on ilmaissut olevansa eri mieltä palvelun laillisuudesta. Husbergin mukaan asiakas päättää itse viime kädessä mitä nauhoitetaan. Hänen mukaansa yhtiö myy asiakkailleen digitallentimia, jotka vain varastoidaan sen tiloihin.
TVkaista.fi:n palvelu ei ole Suomessa ainutlaatuinen, vaan Saunalahti tarjoaa vastaavaa Saunavisio-palvelua. Erona TVkaistaan on kuitenkin se, että Saunavisiossa katselija saa kotiinsa digiboksin, jonka kautta verkkotallennusta ohjataan. TVkaista sen sijaan toimii tietokoneen kautta ilman mitään lisälaitteita. Lisäksi Saunavisiossa tallenteet säilyvät rajattomasti, mutta tallennustila on rajattu noin 2500 tuntiin, kun TVkaistassa tila on rajaton, mutta tallenteet säilyvät ainoastaan kaksi viikkoa.
Saunalahden palvelua ei ainakaan toistaiseksi ole nostettu esiin ongelmatapauksena TVkaistan rinnalle.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.