Teleoperaattorit puolustavat Comcastin toimia

Kaarlo Räihä
20. helmikuuta, 2008 19:38

Uutisoimme tammikuussa, kuinka Comcastin toimet BitTorrent-liikenteen hidastamisen ja estämisen osalta joutuivat mm. tietoliikenteen toiminnasta vastaavan viestintäviraston eli Federal Communications Comissionin (FCC) syyniin.
FCC antoi tuttuun tyyliinsä yrityksille ja yhteisöille mahdollisuuden ilmaista oman kantansa asian suhteen ja erityisesti teleoperaattorit ovat olleet Comcastin puolella kyseisen tapauksen kohdalla. Isoista operaattoreista sekä AT&T, Verizon että Qwest ilmoittivat tukevansa Comcastin toimia, joiden avulla on heikennetty BitTorrent-liikenteen sujuvuutta.
AT&T:n antaman palautteen mukaan Comcastin malli on käytännössä ainoa toimiva ratkaisu, sillä tiedonsiirtoverkkojen kapasiteetin parantaminen lankeaa loppupelissä kuluttajien maksettavaksi, jolloin asiakkaiden maksamia kuukausimaksuja täytyisi nostaa.
Monet ovat olleet Comcastille näreissään siitä, ettei yritys ole paljastanut tarkalleen miten se liikennettä suodattaa. AT&T:n mukaan tätä seikkaa ei tarvitse kertoa yrityksen ulkopuolelle, koska se on Googlen hakualgoritmin toimintaan verrattavissa oleva yrityssalaisuus.
Azureus-ohjelman kehityksestä vastaava Vuze ilmaisi viime vuonna huolensa liikenteen jarruttamisen ja rajoittamisen suhteen, sillä se hankaloittaa yrityksen toimintaa ja samalla esiin voi tulla ongelmia myös sananvapauden kanssa. Vuze ei ole yksin taistelemassa samojen asioiden puolesta, vaan sen kanssa samoilla linjoilla ovat mm. uutismedioiden etuja ajava Free Press sekä BitTorrent-ohjelman kehittänyt BitTorrent Inc.. Vuzen lainopillinen neuvoja vertasi tilannetta raveihin, joissa yksi taho omistaa sekä kilparadan että yhden hevosista, jolloin itse kilpailu ei ole tasaväkistä.
AT&T, Verizon ja Qwest myyvät Yhdysvalloissa tietoliikenneverkkojaan kaikille internet-operaattoreille, joten AT&T:n mukaan ei ole olemassa vaaraa siitä, että verkkojen käyttöä rajoitettaisiin erityisen paljon, sillä alalla oleva kova kilpailu ajaisi nopeasti asiakkaat toisen yrityksen luokse.
Teleoperaattoreiden lisäksi rajoitukset kiinnostavat tekijänoikeusjärjestöjä, joiden mielestä internetin valvonta kuuluu internet-operaattoreille. NBC Universalin näkemyksen mukaan 5 prosenttia kuluttajista vie yli 50 prosenttia kaikesta tiedonsiirtokapasiteetista. NBC:n mukaan nämä kuluttajat siirtävät luvatta tekijänoikeudella suojattua materiaalia ja NBC:n näkemyksen mukaan vastaavaan toimintaan puututaan myös Yhdysvaltojen ulkopuolella, joten liikenteen muokkaaminen olisi tältä osin suotavaa.
Vaikka osapuolien näkemykset asioista eroavat suuresti, on kaikkien osapuolten toivelistalla selkeämmät säännöt asioiden suhteen. FCC:lle päätösten tekeminen tulee olemaan hankalaa, sillä päätökset vaikuttavat kuluttajien lisäksi yritysten väliseen kilpailuun. FCC ei ole toistaiseksi kertonut aikataulua mahdollisten päätösten osalta, mutta FCC ottaa yritysten ja yhteisöjen kommentteja vastaan vielä tämän kuun loppuun asti.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.