Formaattisodan siviiliuhrit ja jälkipyykki: noin miljoona HD DVD -soitinta

Ilkka Ketola
20. helmikuuta, 2008 14:09

Toshiba on luvannut jatkaa HD DVD -laitteiden ylläpitoa ja ja muut valmistajat laitteiden myyntiä ainakin jossain muodossa, vaikka formaatti ollaankin melko pikaisesti kuoppaamassa. Kiinnostava kysymys onkin, kuinka paljon ylläpidettäviä laitteita ehtiä jo kaiken kaikkiaanpäätyä maailmalle niiden kahden vuoden aikana, jonka HD DVD ehti olla markkinoilla.
Vastauksena kysymykseen Engadget poimi HD DVD:n myyntiluvut Toshiban pääjohtaja Atsutoshi Nishidan eilisestä lehdistötilaisuudesta. Luvut ovat seuraavat:
HD DVD -soittimet:
* USA - 600 000 yksikköä
* Eurooppa - 100 000 yksikköä
* Japani - 30 000 yksikköä
Johon lisätään vielä erilliset HD DVD -asemat:
* Xbox 360 -asemia (maailmalla yhteensä) 300 000 kpl
* HD DVD:llä varustettuja tietokoneita (maailmalla yhteensä) 300 000 kpl
Eli HD DVD -laitteita on myyty yhteensä ainoastaan noin 1,3 miljoona kappaletta, mikä on vähemmän kuin Toshiban alkuperäinen myyntitavoite oli vuodelle 2007. Kun jo pelkästään Blu-ray-asemalla varustettuja Sonyn PlayStation 3 -konsoleita on myyty maailmanlaajuisesti noin 10,5 miljoonaa, on Blu-ray-laitteilla jo valmiiksi massiivinen yliote laitemarkkinoista.
Mielenkiintosita on myös se, mitkä tekijät johtivat lopulta Blu-rayn voittoon. BBC:n mukaan yksin suurimmista syistä oli juuri PS3:n valtaisat myyntiluvut ja sitä kautta saavutettu yliote laitekannasta. The Inquirer yrittää kumota BBC:n väitteet toteamalla, että lopullinen isku vaikuttaa pikemminkin olleen sisällön tuottajien joukkopako HD DVD:stä Blu-rayhin.
Sisällöntuottajien loikkaaminen Blu-rayhin oli epäilemättä viimeinen niitti HD DVD:n ruumisarkun kanteen, mutta Inquirer unohtaa miettiä syytä eri tahojen äkilliseen päätökseen hylätä HD DVD. Ehkä he havaitsivat Blu-rayn jyräävän laitemyynnillä ohi Toshiban, joka jäi hintaleikkauksista huolimatta pahasti jälkeen kilpasisarestaan, ja päättivät siksi jättää uppoavan laivan. PS3:n osuus Blu-rayn voitosta voi siis hyvinkin olla varsin merkittävä, vaikka konsoleiden vaikutusta formaattisodan lopputlokseen väheksyttiinkin, sillä konsolien ostajien on yleensä arvioitu keskittyvän enemmän peleihin kuin elokuviin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.