VTT mukana tutkimassa P2P-TV:n tulevaisuutta

Ilkka Ketola
19. helmikuuta, 2008 17:58

VTT on kertoo lähteneensä mukaan eurooppalaiseen laajaan yhteisprojektiin, jossa tutkitaan Internet-television tulevaisuutta. Hankkeessa on mukana yhteensä 21 eri toimijaa. Joukossa on yrityksiä, mediasisällön tuottajia ja tutkimusinstituutteja, jotka yhdessä muodostavat P2P-Next -klusteri. Kumppanit, joihin kuuluu VTT:n lisäksi kuuluu mm. BBC, EBU ja Pioneer Digital Design Ltd., kehittävät seuraavan sukupolven Internet-television jakelujärjestelmää, joka perustuu vertaisverkkoteknologiaan (P2P) sekä sosiaaliseen vuorovaikutukseen.
P2P-Next -klusteri on saanut tutkimukseen 19 miljoonan euron EU-rahoituksen. Projekti kehittää P2P-teknologian avulla EU-lainsäädännön huomioon ottavaa ja avoimeen lähdekoodiin perustuvaa tehokasta, personoitua, käyttäjäkeskeistä ja osallistavaa Internet-televisiotekniikkaa. Projektissa syntyvä ohjelmistoteknologia tuotetaan sekin avoimen koodin periaatteella, jotta uuden liiketoiminnan syntymiselle on mahdollisimman vähän esteitä.
Projektin lähtökohtina on havainto Internetin kasvaneesta roolista televisio- ja radiolähetyksien täydentäjinä. "Internet-lähetysten markkinaosuus kasvaa sitä mukaan, kun on-line-videoinnin laatu paranee, määrä kasvaa ja sisältö monipuolistuu. Uudet tekniikat tuovat katsojille ja kuuntelijoille merkittävästi lisää tv- ja radiokanavavaihtoehtoja ja palveluita, jotka eivät ole riippuvaisia ajasta tai paikasta. Tekniikka antaa myös mahdollisuuden rakentaa kuluttajien omia yhteisöjä erilaisten aiheiden ympärille", VTT:n tiedotteessa todetaan.
Projekti rakentuu siis osittain samanalaisten rakennuspalasten varaan kuin netti-TV Joost, Yhdysvaltojen televisioyhtiöiden verkkojakelukokeilut tai suomalainen Floobs.
P2P-yhteisprojektin tavoitteena on toteuttaa seuraavien 48 kuukauden kuluessa kehittämäänsä jakelualustaan pohjautuva käyttökoe, jossa on mukana suuri joukko set-top-box-kuluttajaelektroniikkalaitteita ja tietojärjestelmiä. Mukana on sekä PC, Mac että Linux -alustalle toteutetut versiot palvelusta.
Hankkeen johtaja Luis Rodríguez-Rosellón (European Union, Unit of Network Media) mukaan projektissa tutkitaan uusia keinoja jakaa P2P-teknologian avulla video-esityksiä, ja tekniikka antaa kaikille mahdollisuuden lähettää video-esityksiä missä tahansa ja kuinka monelle tahansa. "Käynnistämämme projekti auttaa alan eurooppalaisia toimijoita olemaan Internet-televisioinnin uranuurtajia", toteaa Rodríguez-Roselló.
Myös EBU:n tekninen johtaja Lieven Vermaele näkee hankkeen mahdollisuutena TV-yhtiöille. "P2P-teknologia on erityisen mielenkiintoinen TV-yhtiöille, koska se voi madaltaa kynnystä siirtyä edullisiin Internet-pohjaisiin jakelujärjestelmiin", toteaa Vermaele.
Hankkeen koordinaattorina toimiva VTT:n teknologiapäällikkö Jari Aholan mukaan laajan eurooppalaisen teknologisen osaamisen ja EU-rahoituksen yhdistäminen tarjoaa keinoja, joilla voidaan luoda Internet-pohjaista televisiotekniikkaa maailmanlaajuiseen käyttöön. "Monitieteellisenä organisaationa VTT voi yhdistää ennakkoluulottomasti projektissa eri tekniikoita. Eurooppalaiset televisiolähetykset digitalisoituvat vuoteen 2012 mennessä, joten on tärkeää olla ajoissa valmiina digitaalisen yhdentymisen tuomiin teknis-lainsäädännöllisiin haasteisiin. Hanke antaa meille mahdollisuuden olla muiden eurooppalaisten toimijoiden kanssa johtamassa väistämätöntä muutosta", Ahola sanailee.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.