Formaattisota virallisesti ohi: Toshiba luopuu HD DVD:stä

Ilkka Ketola
19. helmikuuta, 2008 13:22

Teräväpiirtoformaattien välinen sota on viimein ohi. Toshiba on ilmoittanut luopuvansa voimakkaasti ajamastaan HD DVD -formaatista ja siirtyvänsä itsekin Sonyn Blu-rayn tukijaksi. Toshiban ilmoitus vahvistaa viime viikolla liikkeelle lähteneet huhut ja lopettaa kuluttajien, laitevalmistajien ja elokuvastudioiden epävarmuuden siitä, mitä teräväpiirtoformaattia heidän tulisi siirtyä käyttämään.
Jatkossa kuluttajilla on vain yksi selkeä vaihtoehto, Blu-ray, mietittäessä siirtymistä teräväpiirtoformaatteihin. Selkeytynyt markkinatilanne tulee todennäköisesti nopeuttamaan teräväpiirtoelokuvien ja -laitteiden yleistymistä, etenkin kunhan Blu-ray-soittimien korkeat tuotantokustannukset saadaan vielä laskemaan.
Toshiba kertoo olevansa luonnollisesti pettynyt tilanteeseen, mutta pitkällisen harkinnan jälkeen yhtiön johto pitää päätöstä yhtiön ja koko teollisuuden kannalta parhaana ratkaisuna. "Arvioimme huolellisesti niin kutsutun 'seuraavan sukupolven formaattisodan' jatkamisen pitkäaikaiset vaikutukset ja tulimme siihen tulokseen, että nopea päätös on markkinoiden kehityksen kannalta paras", Toshiban toimitusjohtaja Atsutoshi Nishida kertoi yhtiön tiedotteessa.
Toshiba aikoo hiljalleen ajaa alas HD DVD -laitetoimitukset, ja tavoitteena on lopettaa koko toiminta jo ensi kuun aikana. Elektroniikkajätti ei kuitenkaan aio täysin hylätä niitä miljoonaa kuluttajaa, jotka ovat jo hankkineet Toshiban HD DVD -laitteita. Yhtiö lupaa jatkaa laitteiden tukemista ja huoltopalveluita.
Tietokoneiden sisäisten HD DVD -asemien suhteen Toshiba aikaa vielä seurata markkinatilannetta ja kysyntää, joten tietokoneissa laitteita voidaan nähdä vielä hieman pidempään.
Yhtiö aikoo myös vaalia suhteitaan yhteistyökumppaneihin, joiden kanssa yhtiö kehitti HD DVD:n. Näitä ovat mm. Microsoft, Intel ja HP. Samoin japanilaisyhtiö toivoo yhteistyön jatkuvan sisällöntuottajien ja elokuvastudioiden kanssa. Yhtiöllä on sopimukset mm. Universalin, Paramount Picturesin ja DreamWorksin kanssa.
Seuraavaksi mielenkiinnon kohteena on, miten Toshiba ja muut HD DVD:tä tukevat osapuolet tulevat hoitamaan siirtymisen Blu-rayihin. Ensimmäiset huhut Microsofin Xbox 360 -konsolille tarkoitetusta Blu-ray-asemasta ja Toshiban Blu-ray-suunnitelmista ovat jo liikkeellä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.