Yleisradion kanta Tvkaista.fi-palvelun laillisuuteen muuttui

Kaarlo Räihä
18. helmikuuta, 2008 9:52

Internetissä tallentavana digiboksina toimiva Tvkaista.fi-palvelu on julkaisustaan lähtien ollut ongelmissa TV-toimijoiden kanssa ja nyt ongelmat näyttävät jatkuvan, sillä Yleisradion lakiosaston mukaan palvelu ei ole laillinen.
Aiemmin Yleisradion kanta oli päinvastainen ja syksyllä 2007 uudelleen avattu Tvkaista.fi ei tuottanut Yleisradiolta mitään vastalauseista. "Tuntemattomasta syystä Yleisradio on muuttanut kantaansa tammikuussa. Asia oli selvitetty ja Yleisradiolta on myönteinen kirjallinen lausunto vuodelta 2007" kertoi Tvkaista.fi:n toimitusjohtaja Fredrik Husberg Tietokone-lehdelle. Husberg uskoo vahvasti, että palvelu on laillinen. "Tekijänoikeuslaki määrittelee laillisen palvelun rajat. TVkaistan palvelu on rajojen sisällä" jatkoi Husberg.
Yleisradion näkökulman kertoi HS:lle Yleisradion lakiosaston päällikkö Katri Olmo, jonka mukaan ohjelmien tallennuksesta vastaa mainoksien mukaan Tvkaista.fi, vaikka lain mukaan kuluttajien pitäisi itse tehdä tallennukset. "Tämä tarkoittaa sitä, että tallentajana on Tvkaista, ei kuluttaja" sanoi Olmo. Yleisradiolle ongelmia saattaa herättää myös TVkaistan käyttö ulkomailta, sillä Yleisradion TV-ohjelmia koskevat jakeluoikeudet ovat useiden ohjelmien kohdalla rajoitettu ainoastaan Suomeen, jolloin ohjelmien katselu ulkomailla voi aiheuttaa Yleisradiolle harmia.
TVkaista ei ole ainoa vastaava palvelu Suomessa, vaan Saunalahti on tarjonnut viime kesästä asti omaa SaunaVisio-palveluaan. SaunaVisiossa kuluttaja saa itselleen digisovittimen, jonka avulla hän pystyy tallentamaan TV-ohjelmia Saunalahden tiloissa oleville kiintolevyille ja katselemaan niitä sitten digiboksin ja internet-yhteyden avulla. Ohjelmien tallennuksen voi suorittaa myös SaunaVisiossa internet-selaimella, joten Yleisradion lakiosaston näkemys koskenee myös Saunalahtea.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.