Vmedialta optinen asema matkapuhelimiin

Kaarlo Räihä
15. helmikuuta, 2008 19:25

Matkapuhelinten tallennusmedioina on käytetty pääsääntöisesti muistikortteja, mutta Mobile World Congress -tapahtuman yhteydessä Vmedia Research esitteli uutta optista Vmedia-formaattia, jota voi käyttää esim. kannettavissa mediasoittimissa, matkapuhelimissa ja muissa mobiililaitteissa.
Vmedia-formaatti perustuu sinisen laservalon avulla luettavaan optiseen levyyn, jonka halkaisija on 32 millimetriä. Levyille on tarkoitus tallentaa elokuvia, joiden video on pakattu H.264-koodekilla ja audio puolestaan AAC-koodekilla. Yksikerroksisen levyn tallennuskapasiteetti on noin gigatavun luokkaa, joten yhden elokuvan saa lisukkeineen (taustakuvat+soittoäänet) helposti tallennettua Vmedia-levylle, kun elokuva tallennetaan 576p-resoluutiolla.
Yrityksen on tarkoitus tuoda markkinoille ensi vuonna kaksikerroksisia levyjä, joiden tallennuskapasiteetti on noin 2 gigatavua. Ensimmäiset Vmedia-asemat on jo toimitettu intialaisille matkapuhelinvalmistajille ja ensimmäisiä Vmedia-asemilla varustettuja puhelimia odotetaan markkinoille ensi vuoden puolella. Myöhemmin tarkoitus on tuoda markkinoille myös kirjoitettavia levyjä ja näille tallentavia asemia.
Vmedia-asemia ilmaantuu ensimmäisenä Intiassa ja Kaakkois-Aasiassa myytäviin laitteisiin. Ensimmäisten laitteiden julkaisun yhteydessä pitäisi markkinoilla olla jo 40 Bollywood-elokuvaa. Yhden elokuvan hinnaksi on kaavailtu noin 5 dollaria.
Bollywood-elokuvien lisäksi jakeluun on tarkoitus saada Hollywood-elokuvia mm. Warnerin ja Sonyn studioilta, mutta toistaiseksi Vmedia Research ei ole tarkentanut muun maailman julkaisuaikatauluja tai mukava olevia elokuvastudioita. Yrityksen tarkoituksena on kuitenkin tuoda myyntiin noin 1 000 elokuvaa Vmedia-formaatissa.


Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.