Sonera sulkee 19 000 ADSL-liittymää haja-asutusalueilla

Kaarlo Räihä
15. helmikuuta, 2008 18:23

Matkapuhelinten suuren suosion myötä lankapuhelinten suosio on vastaavasti laskenut ja laskeneiden asiakasmäärien myötä lankapuhelinverkkojen huolto ja ylläpito käyvät yhä kalliimmaksi. Tämän vuoksi teleoperaattori Sonera aikoo sulkea 53 000 lankapuhelinliittymää haja-asutusalueilla seuraavan vuoden aikana.
Lankapuhelinverkkoa käytetään myös ADSL-verkon osana, jonka vuoksi Sonera joutuu samalla katkaisemaan 19 000 ADSL-liittymää. ADSL-liittymien kohdalla katkaisu ei tule kuitenkaan vuoden sisällä, vaan aikaa toisen laajakaistan hankkimiselle on kaksi vuotta. Lankapuhelinten omistajat joutuvat siis jatkossa hankkimaan itselleen matkapuhelimen ja ADSL-liittymien omistajille tarjotaan ratkaisuksi entisen NMT-verkon taajuudella toimivaa langatonta @450-laajakaistaa.
Monille kuluttajille muutos tuo ongelmia, sillä esim. vanhan lankaliittymän puhelinnumeroa ei nykyisellään voi siirtää matkapuhelimeen. Sonerassa ollaan kuitenkin tietoisia mahdollisista ongelmista, joista yksi tiedonsiirtonopeuksien lasku, sillä toistaiseksi @450-verkon maksiminopeus on 1 Mbit/s, kun taas monilla haja-asutusalueilla voi tällä hetkellä tilata 2 Mbit/s nopeudella toimivan ADSL-liittymän.
Kuluttajille ei tule muutoksen myötä ylimääräisiä kuluja ja Sonera on vakuuttanut, että hinnat laskevat langattomuuden myötä. Tällä hetkellä @450-verkon liittymä maksaa Soneralla noin 45 euroa kuukaudessa, joten hintojen on laskettava vielä huomattavasti, jotta hinta vastaisi haja-asutusalueiden ADSL-liittymien hintoja.
Valtakunnallisen @450-verkon pitäisi olla valmis vuoden 2009 loppuun mennessä, jolloin kaikki suomalaiset pääsevät nauttimaan mobiilista laajakaistasta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.