Puolet torrent-liikenteestä TV-sarjoja

Kaarlo Räihä
15. helmikuuta, 2008 17:26

BitTorrent on useissa tutkimuksissa osoittautunut eniten tiedonsiirtokapasiteettia vieväksi palveluksi internetissä, joten myös BitTorrentin eri käyttötarkoitukset ovat kiinnostaneet erinäisiä tahoja.
Nyt TorrentFreak-sivusto on julkaissut omia tutkimuksiaan asian suhteen, joiden mukaan lähes puolet torrent-liikenteestä aiheutuu TV-sarjojen kopioimisesta. TorrentFreak keräsi tietoja mm. Mininova- ja SumoTorrent-sivustojen listaamista torrent-tiedostoista, joiden perusteella TorrentFreak laittoi eri käyttötarkoitukset suosituimmuusjärjestykseen.
Aikaisemmin ykkössijaa on pitänyt hallussaan mm. aikuisviihde, mutta koska todellisen liikenteen mittaaminen maailmanlaajuisesti on mahdotonta, täytyy listauksissa tyytyä arvioihin. TorrentFreakin mittauksissa aikuisviihdettä ei ole eritelty, koska Mininovan kautta ei saa levittää aikuisviihteeseen liittyviä torrent-tiedostoja.
Tilastoista riippumatta TV-sarjojen suosio on kuitenkin valtaisa P2P-verkoissa, sillä pelkästään Mininovan kautta on ladattu Heroes-sarjan suosituinta jaksoa yli 2,5 miljoonaa kertaa. TorrentFreakin arvioiden mukaan suosituimpien TV-sarjojen jaksoja ladataan P2P-verkkojen avulla noin 10 miljoonaa kertaa, joka on huomattava luku, jos sitä verrataan suosituimpien sarjojen Yhdysvalloissa saamiin katsojalukuihin. Suuren luvut näkyvät myös vuosittaisessa arviossa, sillä yhden vuoden aikana ladataan arvion mukaan yli miljardi TV-sarjan jaksoa.
Suurin osa näistä latauksista rikkoo tekijänoikeuksia ja vain muutamat tahot ovat toistaiseksi tarjonneet laillisia torrent-latauksia. Suuret käyttäjämassat kuitenkin osoittavat, että kysyntää olisi myös laillisille vaihtoehdoille, joita voisi tarjota esim. mainoksilla varustettuina kaikille halukkaille.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.