DirectConnectin kautta musiikkia jakaneelle sakkoja

Kaarlo Räihä
15. helmikuuta, 2008 14:36

Suomessa tekijänoikeudella suojattujen musiikkikappaleiden jakaminen ilman lupaa ei ole laillista ja tämän seurauksena 24-vuotias mies tuomittiin eilen sakkoihin ja korvauksiin tekijänoikeusrikkomuksesta ja -rikoksesta Porvoon käräjäoikeudessa. Mies joutuu maksamaan noin 2 000 musiikkikappaleen jakamisesta oikeudenhaltijoille korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yli 3 000 euroa.
Syytteiden mukaan mies oli jakanut musiikkia DirectConnect-verkon avulla vuosien 2005-2006 vaihteessa, mutta miehen mukaan joku hänen tuttavistaan olisi jakanut kyseiset kappaleet luvatta käyttäen apunaan miehen tietokonetta. Miehen mukaan hän ei ollut itse asentanut DirectConnect-ohjelmaa tietokoneelleen, mutta käräjäoikeus ei uskonut miehen tarinaa.
Korvaussumma ei ole yhtä suuri kuin esim. Finreactor-jutun seurauksena langetetuissa tuomioissa, joissa maksettavaa on tullut tiettyjen tapausten yhteydessä yli 10 000 euroa. Tapaus kuitenkin osoittaa, että myös yksittäiset vertaisverkkojen käyttäjät voivat joutua oikeudelliseen vastuuseen teoistaan, vaikka he jakaisivat vain muutamia tuhansia musiikkikappaleita.
Vuoden 2006 alussa voimaan tulleen lainmuutoksen jälkeen tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvattomasta jakamisesta voi saada myös vankeusrangaistuksen, mutta toistaiseksi näyttää siltä, ettei vankeusrangaistuksia jaeta pelkästään tekijänoikeuksien loukkaamisesta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.