Brittioperaattorit torjuvat piratismin valvontasuunnitelmat

Ilkka Ketola
15. helmikuuta, 2008 16:55

BBC:n mukaan Iso-Britannian internetpalveluntarjoajat torjuvat maan hallituksen esittämän ajatuksen, joka pistäisi operaattorit valvomaan asiakkaidensa käyttäytymistä. Operaattorien mukaan laki ja tekniikan rajallisuus estävät niitä toimimasta muuna kuin pelkkänä "johtimena" asiakkaiden ja internetin välillä.
Ehdotetun valvonnan tarkoituksena olisi sulkea piratismiin syyllistyvät netin ulkopuolelle. Vastaava laki on jo valmisteilla Ranskassa. Britannian internetpalveluntarjoajien yhdistyksen ISPA:n edustajan mukaan operaattorit kuitenkin torjuvat ajatuksen, sillä vuoden 2002 elektronisen kaupan säädökset määrittelevät operaattorit pelkiksi yhdyskäytäviksi, jotka eivät vastaa verkossa liikkuvasta materiaalista millään tavalla.
ISPA:n edustaja lisäsi, että myös muut lait kieltävät täysin palveluntarjoajilta datapakettien sisällön tutkimisen, ellei tutkintaan ole annettu viranomaisen lupaa. Samoin tekniset ongelmat vaikeuttavat tietyn tyyppisen liikenteen karsimista. Esimerkkinä hän mainitsee P2P-verkot, joita käytetään sekä laittoman materiaalin, kuten elokuvien ja musiikin, levittämiseen, mutta yhtä lailla laillisiin tarkoituksiin.
Jenkkioperaattori Comcast on tällä viikolla ollut otsikoissa, kun palveluntarjoaja myönsi rajoittaneensa P2P-liikennettä. Brittioperaattorit eivät tuomitse Comcastin toimia, vaan päinvastoin pitävät toimintamallia oikeana - jopa elinehtona, mikäli haluaa säilyä mukana operaattoribisneksessä.
ISPA:n edustajan Comcastin toimissa ei ole mitään outoa, sillä kaikki operaattorit toimivat samoin. Kyse on edustajan mukaan liikenteen optimoinnista, jolla pyritään hyödyntämään kaikkia asiakkaita tasapuolisesti. Samoin brittiläinen palveluntarjoaja Virgin Media kertoo rajoittaneensa liikennöintiä päivän ruuhkaisimpaan aikaan, kello 16 ja 21 välillä. Tuolloin liikennettä rajoitettiin asiakkailta, joiden liikennöinti ylitti 3,5 gigatavua kyseisen viiden tunnin aikaikkunan sisällä.
Myös muut operaattorit toimivat vastaavalla tavalla. Operaattoreiden mukaan liikenteen rajoittaminen on tarpeen, jotta netti säilyisi käyttökelpoisina kaikille, eikä muutamat tehokäyttäjät tukkisi koko verkkoa. Esimerkiksi nettivideot ja -puhelut vaativat reaaliaikaista tiedonsiirtoa, joten verkon vasteajat täytyy pitää kurissa. Muuten valitusten tulva tyytymättömiltä käyttäjiltä olisi taattu.
Think Broadbandin Andrew Ferguson toteaa kuitenkin, että tavoissa, joilla palveluntarjoajat hoitavat liikenteen sääntelyn, on paljon eroja. "Erot löytyvät siitä, miten paljon sääntely vaikuttaa käyttäjiin ja kuinka avoimesti tarjoajat kertovat sääntelyn olemassa olosta ja vaikutuksista", Ferguson kertoi BBC Newsille.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.