ESA: Piratismi uhkaa peliteollisuuden kasvua

Ilkka Ketola
14. helmikuuta, 2008 11:17

Yhdysvaltalainen peliteollisuuden etujärjestö Entertainment Software Association (ESA) pelkää piratismin uhkaavan alan kasvua. Järjestö nimeää suurimmiksi piratismipesäkkeiksi Venäjän, Kiinan, Malesian, Kanadan sekä muutamat Euroopan maat, mukaan lukien länsinaapurimme Ruotsin.
ESA laatii raporttinsa Yhdysvaltain hallituksen kauppaa edustavalle elimelle, USTR:lle, joka arvioi raportin perusteella immateriaalioikeuksien riittävyyttä ja toteutumista ympäri maailman. ESA:n ei kiellä, etteikö peliteollisuudella pyyhkisi tällä hetkellä hyvin, ja mainitseekin teollisuuden tahkonneen viime vuonna ennätykselliset 18,85 miljardin dollarin (12,9 mrd. euron) tulot. Kasvu voisi kuitenkin olla vielä suurempaa ilman pelien erimuotoinen piratisointia, johon listataan kuuluvaksi piraattikopiot, verkkopiratismi ja nettikahviloissa tapahtuva piratisointi.

ESA ei itse laadi raporttia, vaan sen laatii kansainvälinen immateriaalioikeusjärjestö IIPA. IIPA arvioi, että mainituilla ongelma-alueilla piratismin osuus voi olla jopa 80-90 prosenttia koko pelimarkkinoiden arvosta. Järjestön varovaisen arvion mukaan piratismi aiheutti peliteollisuudelle vuonna 2007 jopa 30-35 miljardin dollarin eli 20-24 miljardin euron menetykset. Menetykset olisivat siis tämän arvion mukaan kaksi kertaa suuremmat kuin teollisuuden kokonaistulot.
ESA:n mukaan Kanadassa kärsitään tehottomasta lainsäädännöstä, joka mahdollistaa piraattikopioiden jälleenmyymisen. Venäjällä, Kiinassa ja Malesiassa taas ongelmana on pelien fyysisten piraattikopioiden tuotanto ja levittäminen, joka aiheuttaa riesaa myös muissa maissa. Piraattikopioiden levitysverkossa Paraguay nimetään keskeiseksi solmupisteeksi. Kiinaa vaivaa myös byrokratia, joka hidastaa laillisten pelien pääsyä markkinoille.

Verkkopiratismi taas on suurin murheen aihe etenkin Euroopassa. Italia, Espanja, Puola ja, epäilemättä erityisesti Pirate Bayn ansiosta, Ruotsi listataan maina, joissa P2P-verkot ovat paha vitsaus. Verkkopiratismi on ESA:n mukaan ongelma myös Brasiliassa, Kanadassa ja Kiinassa.

IIPA:n koko raportti (Special 301) on luettavissa täältä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.