Tanskan Pirate Bay -sulku EU-direktiivin vastainen?

Kaarlo Räihä
13. helmikuuta, 2008 19:59

Viime viikolla tanskalainen alioikeus määräsi palveluntarjoaja Tele2:n estämään asiakkaidensa pääsyn The Pirate Bay -sivustolle. Jo tuolloin monet epäilivät kyseisen toiminnan laillisuutta ja nyt ruotsalainen nettiyrittäjä ja mediapersoona Oscar Swartz sanoo oikeuden määräyksen rikkovan EU:n tietoyhteiskuntadirektiiviä.
Swartz viittaa kyseisen direktiivin viidennen artiklan ensimmäiseen pykälään, jonka mukaan internet-palveluntarjoajat ja -operaattorit eivät ole vastuussa tietoverkoissaan kulkevan sisällön laillisuudesta, jos tietoa tallennetaan laitteille siirron yhteydessä vain väliaikaisesti.
Swartz ei ole yksin tulkintansa kanssa, sillä ruotsalainen tuomari Cecilia Renfors on Swartzin kanssa samoilla linjoilla. Renfors päätyi kyseiseen tulokseen viime syksynä, kun hän tutki keinoja, joiden avulla internet-operaattorit voitaisiin saattaa vastuuseen asiakkaiden tekemästä luvattomasta kopioinnista. Renfors totesi jo tuolloin, ettei internet-operaattoreiden syyttäminen asiakkaidensa tekemistä tekijänoikeusrikoksista onnistu, jos tarkoitus on noudattaa tietoyhteiskuntadirektiiviä.
Alioikeuden päätös vaikuttaa siis rikkovan direktiiviä, jonka nojalla Tele2 voi valittaa päätöksestä ja parhaassa tapauksessa aiempi päätös kumotaan nopeasti. Swartz kuitenkin ihmettelee mikseivät tanskalaiset internet-operaattorit huomanneet samaa. Päätöksen hyväksyminen sellaisenaan saattaa antaa asiakkaille väärän kuvan siitä, että kenen etuja operaattorit lopulta puolustavat, vaikka internet-operaattorit päättivätkin tutkia tapausta uudelleen parin päivän odottelun jälkeen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.