New Line ja Tolkienin perilliset kisaavat sormusten herruudesta

Ilkka Ketola
12. helmikuuta, 2008 15:21

Taru sormusten herrasta -trilogian kirjoittaneen J.R.R Tolkiennin perikunta on haastanut kirjat filmatisoineen elokuvastudio New Line Cineman oikeuteen. Perikunta ei mielestään ole saanut elokuvstudiolta sille kuuluvaa osuutta elokuvien jättimäisistä tuotoista.
Perikunta on lähdössä käräjöimään yhdessä kirjojen julkaisuoikeudet omistavan kustantaja HarperCollinsin kanssa. Perikuntaa edustavien asianajajien mukaan New Line ei ole tilittänyt perikunnalle senttiäkään, vaikka elokuvat ovat tuottaneet yhtiölle reilut 4 miljardia euroa seitsemässä vuodessa.
"En osaa kuvitella, miten ihmeessä New Line aikoo perustella valamiehille että elokuvat voivat tuottaa miljardeja, mutta luojan perilliset, joilla on oikeus omaan osuuteensa, eivät saa penniäkään", toteaa asianajaja Bonnie Eskenazi lausunnossaan.
Oikeusteitse haetaan 150 miljoonan dollarin (noin 103 miljoonan euron) hyvitystä vahingonkorvauksena ja rangaistuksena. Lisäksi New Linella on pelissä myös tulevat ansiot, sillä yhtiöltä halutaan ottaa pois oikeus Tolkienin tuotannon jatkofilmatisointiin.
New Line ilmoitti joulukuussa suunnittelevansa kahta uutta elokuvaa, joita kyseinen päätös koskisi. Molemmat elokuvista perustuvat kirjaan Hobitti eli sinne ja takaisin.
Perikunnan edustajan mukaan oikeustoimet olivat viimeinen keino, johon haluttiin turvautua. Edustajan kertoo, ettei oikeustoimiin lähdetty kepein perustein, mutta New Line ei ole jättänyt muutakaan vaihtoehtoa.
New Line ei ole vielä kommentoinut tilannetta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.